Persberichten

AA
Dag van de persvrijheid: Groene fractie in het Europees parlement lanceert plan om persvrijheid en bescherming voor journalisten te verbeteren


Naar aanleiding van de dag van de persvrijheid morgen lanceert de groene fractie in het Europees parlement haar plannen voor de verbetering van de bescherming van journalisten en de persvrijheid in de EU met een petitie gericht aan de Europese Commissie. De groene groep vraagt financiële steun voor onderzoeksjournalistiek en een versterking van Europol om meer steun te bieden aan nationale onderzoeken naar aanleiding van schrikwekkende aanvallen op journalisten.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: “Een vrij en onafhankelijk medialandschap waar journalisten veilig zijn voor vervolging en bedreiging vormt de ruggengraat van onze democratieën. Elke keer dat bedreigingen ten aanzien van media geuit worden en elke keer dat een journalist aangevallen wordt vormt dat een bedreiging voor al onze vrijheden. Helaas zijn er al te veel mensen vermoord op Europese bodem enkel en alleen omdat ze de waarheid spreken.”

“Journalisten moeten beschermd worden van aanvallen of die nu via de rechtspraak verlopen of fysiek van aard zijn. De media moet gevrijwaard worden van politieke invloed door zowel oligarchen als politici en onderzoeksjournalisten moeten gesteund worden in het werk dat zij verrichten. Het beschermen van een vrije pers is te belangrijk om te laten verdwijnen tussen de dagelijkse werking in het Berlaymont-gebouw, dat is waarom de Commissie naar buiten moet komen met een concrete, coherente strategie voor het garanderen van de persvrijheid.”
 

Het plan vraagt onder meer ook aan de volgende Commissie om actie te ondernemen wat betreft marktconcentratie in de mediasector: zo wil men dat media proactief informatie publiceert over hun eigenaars en de structuren daarrond, alsook een rapportering van eventuele belangenconflicten. Daarnaast wil men ook Europese wetgeving dat strategische vervolging van journalisten verbiedt.

Staes: “Er zijn maar een handvol publicaties en dappere journalisten die de aanvallen van Viktor Orbán tegen de pers in Hongarije hebben overleefd, de Maltese overheid blijft de familie van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia vervolgen en oligarchen zoals Andrej Babiš blijven publicaties opkopen om hun eigen propaganda verder door te duwen bij de bevolking.”

“Wanneer de concentratie van de media in een land in handen valt van een individu, een partij of organisatie, dan heeft dat vernietigende gevolgen voor de democratie. De Europese Commissie moet optreden om de soevereiniteit van de media te vrijwaren zodat verschillende stemmen evenwaardig aan bod komen. Bovendien moet voorkomen worden dat de lijnen tussen de politiek en de pers vervagen. Het is essentieel dat Europa al haar middelen inzet om de persvrijheid te beschermen, dat is de reden waarom we deze petitie lanceren”, 
aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?