Persberichten

AA
Cynische machtspolitiek van de EVP zorgt voor verrotting Europese instellingen


Na jaren sleuren, duwen en trekken is de kogel dan door de kerk: de EVP, de partij van Europese Christendemocraten waartoe ook CD&V, het Nederlandse CDA en de Duitse CDU en CSU behoren, heeft vandaag besloten de Hongaarse regeringspartij van Viktor Orbán, Fidesz, te schorsen. “De geur van verrotting hangt rond de Europese christendemocratie en tast daarmee helaas ook de Europese instellingen aan,” aldus Bart Staes, Europees parlementslid (Groen). 

Staes: "Orbán zet al jaren de bijl in de Hongaarse democratie en rechtsstaat, maar nooit was het genoeg voor de Europese Christendemocraten om hem een halt toe te roepen. Sterker nog, Orbàn kan zo lang schaamteloos doorgaan omdat de Europese christendemocraten de Fidesz-partij de hand boven het hoofd houden. Twee maanden voor de Europese verkiezingen is dit kennelijk het maximale waarmee de EVP komt om onze waarden te beschermen. Het beschamendste is ook nog dat men bij de EVP pas écht in actie is geschoten toen Orban met zijn zoveelste postercampagne Jean-Claude Juncker viseerde.”

"Dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht verder wordt ingeperkt, de persvrijheid aangetast en minderheden hun fundamentele rechten worden ontnomen, was en is kennelijk niet voldoende voor de Europese christendemocraten om een volwassen gesprek te voeren met Fidesz en Orbán tot orde te roepen of hem uit de partij te schoppen”
, aldus Staes. “Het is dit soort van cynische machtspolitiek, ook belichaamd door de aanstelling van Martin Selmayr tot machtigste ambtenaar van de Europese Commissie, die mensen een afkeer van de Europese Unie doet krijgen.” 

Staes: "Hoewel ik het initiatief van CD&V-voorzitter Beke op zich goed vind, is het overduidelijk dat partijpolitiek en het tevreden houden van de verschillende kampen binnen de EVP de doorslag heeft gegeven. Dat is onacceptabel. Het gaat hier over niets minder dan onze gedeelde Europese waarden, over de rechtsstaat, democratie, de persvrijheid en respect voor andere fundamentele rechten. Daarop sluit je geen compromissen: die moeten onvoorwaardelijk gerespecteerd en beschermd worden."

De schorsing is niet alleen aan de late kant maar ook een mager gebaar om tijdens de Europese verkiezingen een imago van de beschermer van Europese waarden te verkopen, stelt Staes. “De rode lijnen die de christendemocraten eerder hadden getrokken voor Orbán, waaronder de heksenjacht tegen de Centrale Europese Universiteit in Boedapest en ngo’s, zou worden gestaakt, zijn driedubbel keer overschreden."

Het was college GroenLinks-Europarlementariër en Hongarije-rapporteur Judith Sargentini die echt de kat de bel heeft aangebonden na een grondig onderzoek. In september 2018 startte het Europees Parlement op voordracht van Sargentini een zogeheten artikel 7-procedure tegen Hongarije. Op grond van deze procedure moeten de Europese ministers Hongarije nu helpen terug te keren naar een gezonde democratie. 

Sargentini: "Inmiddels zijn wij zes maanden verder sinds de stemming in september. De Europese ministers doen vrijwel niets, terwijl in Hongarije de situatie verslechtert. Dit schaadt niet alleen de burgers in Hongarije, maar op den duur ook de situatie in andere lidstaten. Het is gevaarlijk dat een ondemocratische partner meebeslist over zaken die alle EU-burgers aangaan.”

Staes wijst er op dat ook in andere lidstaten zoals Tjechië, Polen en Roemenië er vergelijkbare problemen ontstaan: “Andere politieke families mogen best eerst in eigen boezem kijken vooraleer ze nu naar de EVP gaan wijzen. Guy Verhoftstadt met de Tsjechische premier Babis die lid is van zijn liberale ALDE wel als eerste. Verhofstadt zou beter zwijgen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?