Persberichten

AA
Cyberaanval bij Belgacom - Spionage van Britse inlichtingendienst bij Belgacom bevestigd

De Nederlandse openbare omroep NOS meldt bewijzen te hebben die de vergaande spionagepraktijken van de Britse inlichtingendienst GCHQ bevestigen. De digitale inbraken zouden veel verder gaan dan aanvankelijk gedacht werd. Zo zou ook het telefoonverkeer van Belgacom-klanten als het Europese Parlement en de NAVO anderhalf jaar afgeluisterd zijn.

"De digitale inbraak bij Belgacom, die twee weken geleden aan het licht kwam, zou veel ernstiger zijn dan aanvankelijk vermoed werd. En ook veel ernstiger dan ons tijdens de hoorzitting in het Europees parlement met Belgacom werd voorgelegd," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

De NOS, de Nederlandse openbare omroep, bericht bewijzen te hebben die aantonen dat de Britse inlichtingendienst GCHQ anderhalf jaar lang ook het telefoonverkeer van internationale organisaties die klant zijn bij Belgacom kon afluisteren. Het gaat om de NAVO, SWIFT (de organisatie die het internationale betalingsverkeer regelt), de Europese Commissie, en het Europese Parlement. De Britten konden zo zien wie met wie belde en zo goed als alle gesprekken afluisteren. Ook deelden zij deze informatie met de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Staes: "Als dit klopt, is er opnieuw sprake van een zwaar internationaal incident en schending van gegevensbescherming, en dit opnieuw in het hart van de EU. Het gaat opnieuw om een ernstige overtreding, die ingaat tegen de grondbeginselen van de Belgische en Europese wetgeving. De Europese Commissie en de lidstaten moeten deze spionagepraktijken sterk veroordelen en optreden."

"De Britse regering weigert bovendien elke toelichting over de activiteiten van hun inlichtingendiensten aan het Parlement. Dit is onacceptabel. Er is duidelijk nood aan een opheldering van de activiteiten van de Europese geheime diensten", aldus Staes. "Net zoals de Europese Commissie nog altijd wacht op verdere opheldering van de Amerikaanse overheid over de NSA-spionage."

Staes: "Ook Belgacom moet ophouden met verstoppertje spelen en de juiste informatie geven over wat er precies is gebeurd". Topmannen van Belgacom verklaarden tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement dat de telefoonnetwerken van Europese instellingen niet afgeluisterd zouden zijn. Dit klopt duidelijk niet. Er is nood aan transparantie van zowel Britse zijde als van Belgacom.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?