Persberichten

AA
Commissaris Dalli neemt ontslag

Vandaag raakte bekend dat de Maltese Commissaris John Dalli (Gezondheid) ontslag neemt nadat zijn naam vermeld wordt in een zaak van tabaksfraude.

Dalli's beslissing volgt op een onderzoek door de antifraudecel van de Commissie (OLAF). Volgens dat rapport zou Dalli op de hoogte geweest zijn van een poging tot omkoping.

Bart Staes: "Deze aantijgingen zijn een ernstige zaak. Als de bevindingen van OLAF juist zijn is dit toch wel een zeer kwalijke zaak en werpt het een bijzonder negatief licht op gelobby.

Dalli was hoedanook een zwakke commissaris. Hij zal alvast niet kunnen aanwezig zijn op het verjaardagsfeestje van de voedselveiligheidsautoriteit (10 jaar) in Parma op 12 november aanstaande.

Laat ons daarbij niet vergeten dat de Europese Rekenkamer anderhalve week geleden een speciaal rapport publiceerde met heel wat kritische kanttekeningen over de werking van vier agentschappen (voedselveiligheid, geneesmiddelenagentschap, chemische stoffen agentschap en veiligheid luchtvaart) over de sterke aanwezigheid van belangenconflicten in deze vier agentschappen. De Rekenkamer vroeg de Commissie met nieuwe en strenge wetgeving ter voorkoming van belangenconflicten te komen. Al goed dat Dalli die niet moet opstellen.

Al is de man natuurlijk onschuldig net zo lang tot er een juridische uitspraak is."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?