Persberichten

AA
Christendemocraten blokkeren persvrijheid in Italië

Het Europees Parlement stemde vandaag tegen een resolutie voor persvrijheid in Italië en de rest van Europa. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) reageert teleurgesteld en wijst naar de verpletterende verantwoordelijkheid van CD&V-collega's die met Berlusconi's partij in de EVP-fractie zitten.

“Dit is een zwarte dag voor persvrijheid in Europa. Wij groenen hebben in het Europees Parlement samen met socialisten en liberalen de kans gegrepen om de bizarre en slechte positie van journalisten in Italië aan te pakken. Maar ook om de geloofwaardigheid van de Europese Unie te vergroten. Helaas hebben de christendemocraten, waaronder CD&V, hun fractiegenoot premier Berlusconi de handen boven het hoofd willen houden. Het is een grof schandaal dat de christendemocraten zich als grootste politieke beweging in Europa keren tegen een basisrecht als vrije informatie en pluriforme media.”

Volgens Staes is er een spelletje gespeeld door het grote machtsblok in het Europees Parlement: “De christendemocraten hebben persvrijheid in Europa neergezet als een dada van de linkse politici. Verschillende keren poogden ze op een agressieve manier een debat over persvrijheid in het EP tegen te houden. Dat is toen mislukt. Vandaag was er op drie stemmen na geen meerderheid voor onze resolutie. Daarin stond onder meer dat de Europese Commissie snel aan de slag moet met een wetsvoorstel om mediaconcentratie in Europa aan banden te leggen.”

Door de EVP en dus ook in naam van CD&V wordt de persvrijheid in Italië weggezet als een nationale aangelegenheid. Volgens Staes is deze houding gevaarlijk en onterecht. “Ten eerste valt Berlusconi ook journalisten en media in andere lidstaten aan. Ten tweede ondermijnt het gebrek aan persvrijheid in Italië het recht van Italianen op vrije informatievergaring en op pluriforme pers. Deze rechten zijn vastgelegd in mensenrechtenverdragen en in het grondrechtenhandvest van de EU. Elke lidstaat moet zich hier aan houden, dus ook Italië.”

Ten slotte is persvrijheid in Italië volgens Staes van groot belang voor de geloofwaardigheid van de EU als baken van democratie: ”We dragen in Europa de democratie uit op het wereldtoneel. Kandidaat-lidstaten als Turkije leggen we langs de lat van democratie en mensenrechten. Nu neemt Italië als één van de grondleggers van de EU een loopje met de persvrijheid. De Italiaanse regering laat haar bevolking bewust in onwetendheid. Als we hier niks tegen doen, dan staat de EU in haar hemd. Ik dacht dat Europa ook een gemeenschap van waarden en basisrechten was? Niet voor de christendemocratische collega's van CD&V blijkbaar.”

De groenen laten het hier niet bij en zullen zich inzetten om de Europese Commissie te overtuigen alsnog met een reeds eerder door het EP gevraagde Europese richtlijn tegen mediaconcentratie te komen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?