Persberichten

AA
Bulgaarse kandidaat Eurocommissaris Jeleva verzwijgt nevenactiviteiten

In de Europese Unie moeten de hoogste normen rond transparantie gelden. Kandidaat Eurocommissaris Rumiana Jeleva leek dat vandaag niet te begrijpen.

Uit diepgaand onderzoek van de Duitse Financial Times is vandaag gebleken dat kandidaat Eurocommissaris Rumiana Jeleva nevenactiviteiten heeft verzwegen. "De manier waarop Jeleva op vragen hierop antwoordde, doet het ergste vrezen voor haar persoonlijke normen als het gaat over transparantie en het informeren van het parlement," aldus Bart Staes, Europees parlementslid (Groen!) en ondervoorzitter van de commissie budgetcontrole (Cocobu).

"Jeleva was tot 2009 eigenaar van het bedrijf Global Consult en heeft dat als Europarlementariër verzwegen. Eventuele financiële belangen horen altijd opgegeven te worden. Jeleva had en heeft dus wel wat uit te leggen."

Vanmiddag verscheen Jeleva voor de hoorzitting van het Europees Parlement. Meerdere parlementsleden vroegen haar om opheldering en dat leverde een bizarre vertoning op. Staes: "Jeleva antwoordde eerst dat het niet nodig was om die belangen op te geven, vervolgens dat dat bedrijf de laatste twee jaar niet actief was. En even later, na uitdrukkelijke vraag van mijn fractie, antwoordde ze plots dat ze géén eigenaar van dat bedrijf is. Vreemd want het onderzoek van de Financial Times toonde aan dat ze wel degelijk tot voor kort verbonden was aan dat bedrijf en dat haar echtgenoot meerderheidsaandeelhouder is. Ik zeg niet dat ze schuldig is of dat ze liegt, maar dit gedraai wekt bepaald géén vertrouwen."

Staes: "Het is een zeer slechte start van deze kandidaat Commissaris Humaniataire Hulp. Wij hadden al onze twijfels bij haar kennis en hart voor deze post en haar politieke kleur. Nu er ook nog eens twijfels lijken te ontstaan bij de transparantie van Jeleva wordt het erg moeilijk haar te ondersteunen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?