Persberichten

AA
Brexit Deal zet UK in slechtere positie dan als lid van de EU


Vandaag keurde het Britse kabinet de basis van de Brexit deal goed. De deal zal nu moeten worden goedgekeurd door het Britse en het Europese parlement én door de 27 EU-regeringsleiders.

Europees parlementslid Bart Staes: "Brexit is altijd een kwestie van een lose-lose game geweest voor zowel de EU als UK. Gezien de beperkingen van de 'red lines' van de Britse conservatieven én het Goede Vrijdag Akkoord over Noord-Ierland is deze tekst het beste wat de EU kon aanbieden, zonder haar eigen basisprincipes te verloochenen.

De finale goedkeuring van deze tekst kan er in ieder geval voor zorgen dat de UK niet crasht door een harde en ongecontroleerde Brexit. Maar dat laat onverlet dat de UK met deze deal slechter af zal zijn dan als het gewoon lid van de EU was gebleven. Op zijn minst zullen Britten nu beginnen beseffen wat de Brexit nu heel concreet voor hen zal kunnen betekenen. Het zou fair zijn om Britten uiteindelijk nog een stem te geven over dat eindresultaat.

De enige manier om weer controle te krijgen in deze geglobaliseerde wereld en op te komen voor de rechten van mensen is door Europese en internationale samenwerking. Of dat nu gaat om klimaatverandering, de financiële crisis of migratie: samenwerking is de enige weg."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?