Persberichten

AA
Beter laat dan nooit: "EU pakt Roma-beleid Sarkozy aan"

EU-commissaris Viviane Reding stelde vandaag dat de Franse handelswijze in de kwestie rond de Roma "een schande" is en kondigde voor de komende weken disciplinaire maatregelen aan. "Eindelijk neemt de Europese Commissie een helder standpunt in. Via een goedgekeurde resolutie, deed het Europees Parlement dat al afgelopen donderdag," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "Kort na de val van het communisme zei toenmalig president Vaclav Havel reeds dat de situatie van de Roma in Europa de lakmoesproef voor de Europese democratie zou zijn. Het wordt hoog tijd dat de EU probeert alsnog een voldoende te scoren in tweede zit."

Staes: "Ik verwelkom dus de woorden van de Commissie, maar die moeten zo snel mogelijk worden gevolgd door juridische stappen tegen al die nationale overheden die een anti-Roma beleid voeren."

"De Europese Commissie stelt dat ze een inbreukprocedure zal opstarten tegen Frankrijk als de Franse overheid geen bevredigende antwoorden geeft op vragen. Maar het enige bevredigende antwoord kan zijn dat Frankrijk onmiddellijk stopt met het collectief deporteren van Roma. Frankrijk heeft dit jaar al 9.000 Roma uitgezet! Frankrijk heeft genoeg tijd gehad om in te zien dat dit beleid indruist tegen de meest elementaire EU-verdragen."

Staes: "Gisteren nog is een document uitgelekt van de Franse overheid waaruit opgemaakt kan worden dat zij wel degelijk een specifiek tegen de Roma gericht beleid voert. Dit document spreekt de officiële lijn van de Fransen tegen. Frankrijk ontkent formeel op basis van etniciteit Roma uit te zetten. Maar dit document lijkt uitzettingen op basis van etniciteit te rechtvaardigen. Anti-discriminatie en anti-racisme zijn één van de basisprincipes van Europa."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?