Persberichten

AA
Bart Staes geschokt door laffe moord op Natalya Estemirova

Samen met de europarlementsleden Rebecca Harms en Daniel Cohn-Bendit, de fractievoorzitters van de Europese groene fractie in het EP, reageert Groen!-Europarlementslid Bart Staes geschokt op het treurige nieuws inzake de brutale moord op de Russische mensenrechtenactiviste Natalya Estemirova. Bart Staes ontmoette Natalya Estemirova tientallen malen, zowel in Brussel, Straatsburg als in Rusland. Ze was één van zijn meest directe bronnen over de dagdagelijkse toestand in Tjetsjenië.

Bart Staes, Rebeca Harms en Daniel Cohn-Bendit:

"We veroordelen de laffe moord op de toegewijde mensenrechtenactiviste Natalya Estemirova. In haar werk voor de betrouwbare en zeer geresxpecteerde NGO Memorial, deelden we onze gezamenlijke strijd voor respect voor de mensenrechten in Tsjetsjenië en de hele Caucasus.

Samen met haar collega en vriendin Anna Politkovskaya was ze één van de weinige moedige personen die de Russische en de internationale samenleving bleef informeren over de moeilijke strijd voor mensenrechten, tegen corruptie, tegen de georganiseerde criminaliteit en voor persvrijheid in Rusland en vooral Tsjetsjenië. Vele malen nodigden we Natalya in het Europees Parlement uit om te getuigen over de slechte stand van zaken inzake mensenrechten. Vele Europese Parlementsleden werden door haar werk nauwgezet geïnformeerd over wat de werkelijke toestand was en is in Tsjetsjenië. In 2004 werd zij door de groene fractie genomineerd voor de jaarlijkse Sakharov Prijs inzake de vrijheid van meningsuiting.

De groene fractie in het EP dringt aan op een volledig en onafhankelijk onderzoek naar haar ontvoering en moord. Wij vragen de Russische autoriteiten terzake correct op te treden en de publieke opinie geen zand in de ogen te strooien. De Europese Unie moet er bij de Russische autoriteiten op aandringen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de omstandigheden van haar moord. De Europese Unie mag ook niet langer doen alsof de toestand in Tsjetsjenië genormaliseerd is. Als lid van de delegatie EP-Rusland zal Bart Staes dit op de agenda van de eerstvolgende bijeenkomst van de Ruslanddelegatie plaatsen.

De dood van Natalya Esterimova's is voor ons een verdere aansporing om de naleving van de mensenrechten als topprioriteit te beschouwen bij de onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Rusland en de EU. "

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?