Het gebruik van neonicotinoïden is nefast voor het ecosysteem en de biodiversiteit omdat het schadelijke effecten heeft op bestuivers, zoals bijen en hommels. Recent onderzoek van de European Academies Science Advisory Council (EASAC) wijst uit dat het toestaan van neonicotinoïden in de landbouw in strijd is met verscheidene principes uit de Europese wetgeving. Het zou ingaan tegen het principe van de "geïntegreerde gewasbescherming" dat is vastgelegd in de richtlijn ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden (Richtlijn 2009/128/EG). Daarnaast stelt de studie de vraag of het toestaan van neonicotinoïden compatibel is met het Europees biodiversiteitsbeleid en het duurzaamheidsprincipe in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Wat het recente verslag van de European Academies Science Advisory Council (EASAC) over ecosysteemdiensten, landbouw en neonicotinoïden betreft, verwijst de Commissie het geachte Parlementslid naar haar antwoord op schriftelijke vraag P-005815/2015.
Verordening (EU) nr. 485/2013 heeft betrekking op drie werkzame stoffen (meer bepaald clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid) die tot de chemische klasse van de neonicotinoïden bevattende insecticiden behoren. Slechts twee bijkomende werkzame stoffen (acetamiprid en thiacloprid) die tot dezelfde chemische klasse behoren, zijn op EU-niveau goedgekeurd. De dossiers met betrekking tot acetamiprid en thiacloprid worden momenteel herbeoordeeld in het kader van de verlengingsprocedure. De volledige dossiers zullen in die context opnieuw worden geëvalueerd in het licht van de sinds de oorspronkelijke goedkeuring van de stoffen geboekte wetenschappelijke en technische vooruitgang. De risicobeoordeling voor bijen zal overeenkomstig de nieuwe gegevensvereisten[1] worden uitgevoerd en er zal ook rekening worden gehouden met gegevens uit de wetenschappelijke literatuur.
Zodra de beoordeling is afgerond, kan de Commissie een besluit nemen over deze specifieke aangelegenheid.
[1] Verordening (EU) nr. 283/2013 (PB L 93 van 3.4.2013, blz. 1).