AA
Gruwelijke mishandeling van Argentijnse slachtpaarden, bedoeld voor consumptie in Europa - parlementaire vraag E-4546/2011

Recent bereikten ons berichten over gruwelijke mishandeling van Argentijnse slachtpaarden, bedoeld voor consumptie in Europa. Uit beelden die gemaakt werden door dierenrechtenorganisatie GAIA in Argentinië kon vastgesteld worden dat de paarden zwaar ondervoed en verwaarloosd zijn. Ze hebben wonden die niet verzorgd worden, paarden met gebroken benen, gevallen paarden die door honden gebeten worden en nog meer van dergelijke wreedheden. Nadat vorig jaar gelijkaardige wantoestanden werden vastgesteld in Mexico en Brazilië, besloot een aantal grootwarenhuisketens geen paardenvlees meer te verkopen uit die landen. Veel paardenvlees dat nu in de rekken ligt, komt echter uit Argentinië, waar dezelfde wantoestanden en mishandeling plaatsvinden. De dierenrechtenorganisatie roept nu op om niet langer paardenvlees uit Latijns-Amerika te verkopen.
Is de Commissie op de hoogte van deze gruwelijke praktijken? Is zij bereid binnen het kader van haar mogelijkheden hiertegen op te treden? Welke stappen heeft zij eventueel in het verleden reeds ondernomen om dergelijke praktijken te voorkomen?

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS DALLI (op 24 juni 2011) ***

De Commissie hecht veel waarde aan dierenwelzijn. Krachtens artikel 13 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie zijn dieren wezens met gevoel, en moeten de Europese instellingen bij het formuleren en uitvoeren van het beleid van de Unie ten volle rekening houden met hetgeen vereist is voor het welzijn van dieren.

De Commissie zet zich voortdurend in om haar belangrijkste handelspartners meer bewust te maken van en een beter inzicht te geven in dierenwelzijn. Bovendien moet in de slachthuizen in derde landen die goedgekeurd zijn voor de uitvoer naar de EU de bevoegde autoriteit verklaren dat voldaan is aan vereisten inzake dierenwelzijn die overeenstemmen met die van Richtlijn 93/119/EG van de Raad inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden . Die richtlijn wordt per 1.1.2013 ingetrokken door Verordening (EG) nr. 1099/2009 .

De Commissie is in 2010 op de hoogte gebracht van gevallen van mishandeling van paarden die in sommige Latijns-Amerikaanse landen zijn geslacht voor de uitvoer van vlees naar de EU. De Commissie heeft dit onderwerp onder de aandacht gebracht van de terzake bevoegde autoriteiten zodat deze praktijken kunnen worden onderzocht en officiële controles kunnen worden ingesteld om na te gaan of de EU-wetgeving wordt gerespecteerd.

Daarnaast organiseert de Commissie de komende maanden in het kader van het initiatief "Betere opleiding voor veiliger voedsel" een regionale workshop over het welzijn van dieren tijdens transport en op het moment van het doden; deze workshop zal plaatsvinden in Chili en zal worden bijgewoond door functionarissen uit alle Latijns-Amerikaanse landen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?