AA
Fenylbutazon en clenbuterol in paardenvlees uit Canada - parlementaire vraag P-002460/2013

In juli 2012 hebben de Belgische autoriteiten de Commissie ingelicht over een partij gekoeld en diepgevroren paardenvlees uit Canada waarin bij officiële controles in een niet-lidstaat sporen van fenylbutazon en clenbuterol zijn aangetroffen. Volgens de melding in de RASFF-gegevensbank (systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders) heeft deze partij een fysisch/chemische behandeling ondergaan, voordat het vlees verder is gedistribueerd in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Nederland.

De ontdekking van deze stoffen werpt een slaglicht op de in bredere kring bestaande bezorgdheid over de invoer van paardenvlees uit Noord-Amerika. Ik heb ook uit betrouwbare bron vernomen dat het in de Verenigde Staten niet verplicht is om voor daar gefokte paarden een veterinair-medische administratie bij te houden en dat ook daar overal stoffen als fenylbutazon worden gebruikt. Het is uiterst verontrustend dat de auditonderzoeken die het Voedsel] en Veterinair Bureau (VVB) van de EU tussen 2010 en 2012 zowel in Canada als in Mexico heeft uitgevoerd, de conclusie hebben opgeleverd dat niet kan worden gegarandeerd dat de beëdigde verklaringen van verkopers over de medische behandeling van paarden uit de VS betrouwbaar en waar zijn. Toch mag dit vlees nog steeds in de EU worden ingevoerd.

Kan de Commissie uitleggen:

1. waarom de invoer en distributie van deze partij paardenvlees uit Canada zijn toegestaan, ondanks de ontdekking van residuen van stoffen die niet mogen worden gebruikt in voedselproducerende dieren;

2. wat voor fysisch/chemische behandeling deze partij paardenvlees heeft ondergaan om de invoer en verdere distributie ervan in zes EU-landen te rechtvaardigen;

3. of er aanwijzingen zijn dat het betrokken paardenvlees afkomstig was van paarden uit de VS die in Canada zijn ingevoerd met als enig doel de paarden te slachten en het vlees naar de EU uit te voeren;

4. waarom zij geen actie heeft ondernomen naar aanleiding van de audits van het VVB in Canada en Mexico, om te voorkomen dat in de EU uit Noord-Amerika ingevoerd paardenvlees wordt verkocht dat niet voldoet aan de invoervoorschriften van de EU?

ANTWOORD VAN COMMISSARIS BORG (op 10 april 2013)

1. In juli 2012 hebben de Canadese autoriteiten de Commissie laten weten dat bij aselecte officiële controles in een Canadees bedrijf sporen van fenylbutazon en clenbuterol in weefsels van paarden waren aangetroffen. Het vlees was afkomstig van een geslacht dier dat per ongeluk naar de EU was uitgevoerd voordat de resultaten van de laboratoriumtest beschikbaar waren.

2. Aangezien de partij reeds in de EU was binnengebracht, is het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders geactiveerd, het vlees getraceerd en in de zes lidstaten waar het was gedistribueerd in beslag genomen.

3. De Commissie kan niet uitsluiten dat het betrokken vlees afkomstig is van paarden uit de VS. Volgens de door de Canadese autoriteiten afgegeven gezondheidsverklaring voldeed het vlees echter aan de EU-voorschriften.

4. Wat de op verzoek van de Commissie in Mexico uitgevoerde audits betreft, hebben de Mexicaanse autoriteiten een actieplan opgesteld met maatregelen om de in het auditverslag gesignaleerde tekortkomingen te verhelpen. Bovendien geldt voor paardenvlees uit Mexico al sinds 2006 een vrijwaringsmaatregel, op grond waarvan elke partij op de grensinspectieposten wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van sporen van diergeneesmiddelen alvorens zij op het grondgebied van de EU wordt binnengebracht.

Op de grensinspectieposten worden ook steekproeven genomen van partijen paardenvlees uit Canada. De enige partij die tot nog toe in negatieve zin is opgevallen, is die waarom het in deze vraag gaat. Na deze testuitslag zijn partijen paardenvlees uit Canada op grond van de EU-regelgeving strenger gecontroleerd en zijn de Canadese autoriteiten hiervan op de hoogte gebracht.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?