AA
EuropeAid shortlists en fraudeonderzoek van OLAF - schriftelijke vraag E-5210/09


1. Heeft de Commissie kennisgenomen van de berichten betreffende "Des consultants belges ont acheté des contracts européens". Het gaat om de volgende publicaties:
http://www.lesoir.be/actualite/belgique/2009-09-15/consultants-belges-achete-contrats-europeens-727481.shtml
http://www.rtbf.be/info/belgique/judiciaire/des-belges-ont-corrompu-pour-obtenir-des-contrats-europeens-141396
http://www.rtlinfo.be/info/belgique/faits_divers/271265/des-consultants-belges-ont-paye-pour-remporter-des-contrats-europeens

2. Worden in het genoemde door OLAF uitgevoerde onderzoek Belgische en/of andere bedrijven opgevoerd, die door EuropeAid geshortlist zijn in het kader van 2008/S 128-169161 - EuropeAid/127054/C/SER/Multi?

3. Zo ja, om welke bedrijven gaat het, en voor welke kavels zijn deze fraudeurs door EuropeAid geshortlist?

4. Waarom biedt de Commissie de door OLAF gepakte fraudeurs de mogelijkheid om gewoon met hun fraudepraktijken door te gaan?

5. Heeft EuropeAid na de opening van het onderzoek aan deze fraudeurs in het kader van 2008/S 128-169161 - EuropeAid/127054/C/SER/Multi nieuwe frameworkcontracten ter ondertekening voorgelegd?

6. Zo ja, gaat de Commissie, om te voorkomen dat fraude met EU-middelen loont, deze contracten met de fraudeurs onmiddellijk annuleren?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KALLAS (op 19 december 2009)


De Commissie kent de door het geachte Parlementslid bedoelde artikelen en zou hem willen wijzen op het antwoord dat zij heeft gegeven op schriftelijke vraag E-4804/09 , die de heer Said El Khadraoui reeds over deze zaak heeft gesteld.

De Commissie kan bevestigen dat het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) de in de artikelen bedoelde zaken onderzoekt voor zover deze de financiële belangen van de Europese Unie schaden. Met het oog op de vertrouwelijkheid van de lopende onderzoeken en het in acht te nemen vermoeden van onschuld, kan niet worden meegedeeld naar welke personen of bedrijven momenteel een onderzoek gaande is.

In artikel 93 van het Financieel Reglement is vastgesteld in welke gevallen inschrijvers van deelname aan een opdracht worden uitgesloten. Bepaald is dat een inschrijver onder meer kan worden uitgesloten wanneer hij is veroordeeld voor een delict of in de uitoefening van zijn beroep een ernstige fout heeft begaan, vastgesteld op elke grond die de aanbestedende diensten aannemelijk kunnen maken. Deze waarborgen dienen ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie, het beginsel van het vermoeden van onschuld, en het gewettigde belang van de inschrijvers. Dit houdt in dat personen en ondernemingen die voorwerp zijn van onderzoek, verondersteld worden onschuldig te zijn, tenzij hun schuld bewezen is. Het feit dat een onderneming door OLAF wordt onderzocht, kan dus geen reden zijn om deze onderneming geen nieuwe contracten toe te wijzen. Om de financiële belangen van de EU te beschermen houdt de Commissie echter wel verscherpt toezicht op lopende contracten met entiteiten waartegen een OLAF-onderzoek loopt.

De bepalingen van artikel 93 zijn bij de genoemde aanbestedingsprocedure volledig in acht genomen.

De verantwoordelijke dienst van de Commissie volgt de ontwikkelingen in het onderzoek op de voet en zal alle passende maatregelen treffen om de financiële belangen van de EU te beschermen, voor zover en wanneer dit nodig en gerechtvaardigd is.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?