AA
Energie-efficiëntie van apparaten, zoals terrasverwarmers - parlementaire vraag E - 02579/2011

Op 31 januari 2008 riep het EP in het kader van het actieplan voor energie-efficiëntie de Commissie op om tijdschema's op te stellen voor het uit de handel nemen van de minst energiezuinige apparatuur en toestellen en van andere energieverbruikende producten, zoals terrasverwarmers.

Kan de Commissie mededelen wat de stand van zaken is, ook voor terrasverwarmers?

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS OETTINGER (op 27 april 2011) ***

In het in oktober 2008 vastgestelde werkplan voor ecologisch ontwerp (1) is een indicatieve lijst opgenomen van extra productgroepen die zullen worden geanalyseerd met het oog op de toepassing van eisen inzake ecologisch ontwerp. Eén van de geselecteerde prioritaire groepen is 'verwarmingsapparatuur (elektrisch of op basis van fossiele brandstoffen)'. Hoewel terrasverwarmers onder deze brede categorie vallen, is uit de studie gebleken dat prioriteit moet worden gegeven aan andere types apparatuur, zoals elektrische verwarmers en oliegestookte verwarmingssystemen, aangezien die een groter energiebesparingspotentieel bieden. De Commissie heeft daarom onlangs voorbereidende werkzaamheden opgestart betreffende dergelijke apparatuur, zoals lokale kamerverwarmingstoestellen.

Naar planning zal een tweede werkplan voor ecologisch ontwerp in het voorjaar van 2012 worden vastgesteld, waarin verdere prioriteiten voor de uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG (de richtlijn inzake ecologisch ontwerp(2)) zullen worden opgenomen.

____________________________

[1] COM(2008) 660 definitief.
[2] PB L 285 van 31.10.2009.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?