Parlementaire tussenkomsten

AA
Kwijtingsverslag europese agentschappen - debat
Voorzitter, ik beperk mij in dit debat tot vijf verslagen: de kwijting van de Raad en ITER enerzijds, het Geneesmiddelenbureau EMA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Milieuagentschap anderzijds.

Ten aanzien van de Raad doe ik nogmaals een oproep tot redelijkheid en een vraag tot toegeven aan de wensen van de kwijtingsautoriteit. We willen niets minder dan inzicht in de rekeningen. Transparantie van de uitgaven is gewoonweg noodzaak, want de uitgaven van de Raad zijn van een wezenlijk andere orde dan veertig jaar geleden.

Ten aanzien van ITER doe ik een oproep om mijn amendement goed te keuren dat erop gericht is het ITER-project te herevalueren en een duidelijk overzicht te krijgen over de toekomstige financieringsbehoeften.

Dan de agentschappen. Er is een wezenlijk onderscheid tussen het EMA en het EFSA enerzijds en het Milieuagentschap anderzijds. EMA en EFSA liggen al jaren onder vuur, bij het Milieuagentschap willen we eigenlijk even de puntjes op de i zetten. Wat betreft EMA en EFSA vraag ik aandacht voor de financiering van beide agentschappen. EMA wordt nu reeds voor 73% gefinancierd uit vergoedingen die door de farmaceutische industrie worden betaald. Bij EFSA, de Voedselveiligheidsautoriteit, is dat vooralsnog niet het geval, maar het staat wel op de agenda. En dat is gevaarlijk. Er is nood aan goede regels, zo niet ontstaat minstens de perceptie van mogelijke beïnvloeding van de resultaten bij de evaluatie van producten.

De Commissie begrotingscontrole vraagt aandacht voor de bestrijding van belangenconflicten en de draaideurpolitiek. Ten aanzien van het Geneesmiddelenbureau zitten we met de rol van de voormalig directeur, die nog tijdens zijn mandaat van directeur een consultancybedrijf heeft opgericht, daar nu werkt en nu advies verleent aan de farmaceutische industrie. Dat is een laakbare praktijk.

Ten aanzien van EFSA: ik bezocht de Voedselveiligheidsautoriteit vorige week nog in Parma met een delegatie van de Milieucommissie. Positief is de wil tot transparantie, de wil tot verandering. Het toont ook aan dat de actie van het Parlement en van individuele leden van dit Parlement, echt werkt. Het werk van de rapporteur, het werk van een collega als José Bové, is merkwaardig en is zeer nuttig. Zo erkende het EFSA veel te traag dat er iets problematisch was met het overstappen van een voormalig personeelslid naar een bedrijf als Syngenta. We vragen bijzondere aandacht voor de banden tussen leden van de raad van bestuur, wetenschappelijke deskundigen van EFSA met ILSI, een notoire lobbyorganisatie, die gefinancierd wordt door voedselgiganten als McDonalds, Coca-Cola, Nestlé, BASF, Danone, Kraft, Monzanto, Syngenta en Unilever. Dat is problematisch. Het is goed dat de voorzitter van de raad van bestuur eergisteren ontslag nam, omdat zij te nauwe banden had en heeft met ILSI. Sinds gisteren werkt zij trouwens actief voor deze organisatie.

Wetenschappelijk onderzoek van EFSA mag niet alleen steunen op onderzoek en data van de industrie. Ook onafhankelijke deskundigen en onafhankelijk onderzoek moeten aan bod komen. We moeten toezien op de banden tussen wetenschappelijk deskundigen en de biotechindustrie, de voedselbedrijven en lobbygroepen. Nu verlenen we geen kwijting, want we willen een concreet actieplan uitschrijven, zodat we in oktober ook EFSA kwijting kunnen verlenen.

Ten aanzien van de Rekenkamer vraag ik met spoed het rapport te publiceren over de mogelijke belangenconflicten bij de agentschappen EMA en EFSA.

Ten slotte het Milieuagentschap, heel kort. De nuttigheidswaarde van dat agentschap staat niet ter discussie. Wat wel ter discussie staat zijn een aantal praktijken uit het verleden: banden van de directeur met een ngo, mogelijke problemen inzake de openbare aanbestedingen. Ik roep op tot een nauwe samenwerking tussen het Parlement en het Milieuagentschap om deze zaken uit te klaren, zodat we in oktober kwijting kunnen verlenen. Ik dank u, Voorzitter, voor de enkele seconden die u mij meer gunde.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?