AA
Sacharovprijs laureaten zijn dankbaar voor steun van Europa aan Arabische Lente

"Met de toekenning van de Sacharovprijs aan vijf activisten van de Arabische Lente, erkent het Europees Parlement de inspanningen van allen die strijden voor waardigheid, fundamentele vrijheden en politieke verandering in de Arabische wereld", zei voorzitter Buzek tijdens de uitreikingceremonie van de Sacharovprijs op woensdag in Straatsburg.

Buzek wees erop dat "De historische gebeurtenissen ons herinneren aan onze verantwoordelijkheden, waaronder de noodzaak om de opkomende, jonge en levendige burgermaatschappij te steunen" en hij benadrukte de "doorslaggevende rol van vrouwen tijdens de Arabische Lente".

De winnaars spraken hun dankbaarheid uit voor de prijs als belangrijk symbool van Europa's vitale steun tijdens opstanden van de Arabische Lente. Ze wezen ook op mensenrechtenuitdagingen die hun landen tegenkomen bij de wederopbouw en het werkelijk opzetten van democratische regimes met respect voor rechtvaardigheid en menselijke waardigheid.

Slechts twee laureaten waren persoonlijk aanwezig bij de ceremonie: Asmaa Mahfouz, een jonge blogger uit Egypte, en Ahmed El-Senussi, de langstzittende gewetensgevangene in Libië. Het Parlement nam een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van Mohamed Bouazizi, wiens zelfverbranding, uit protest tegen de onderdrukkingen van de Tunesische autoriteiten, leidde tot protesten in Tunesië en die postuum de prijs heeft ontvangen, en alle anderen die hun leven verloren tijdens de opstanden.

In haar dankwoord zei Asmaa Mahfouz: "Deze prijs is een eerbetoon aan alle mensen in Egypte die veel moediger zijn geweest dan ik en die echt hun leven hebben opgeofferd op straat. Ik wil graag zeggen hoe trots ik ben op alle martelaars van de Arabische revolutie. We zullen hen niet verraden, we zullen de weg volgen."

Ahmed El-Senussi wees op het belang van verzoening: "We moeten ons land wederopbouwen, waarbij we zelfs tolerantie moeten hebben voor de daders van misdaden en degenen die de menselijke waardigheid hebben geschonden." Hij bedankte de Europese buren van Libië, de eerste landen die Libië hebben geholpen, voor hun "ondubbelzinnige diplomatieke en militaire steun".

De Syrische cartoontekenaar, Ali Ferzat, die naar Koeweit is verbannen, stuurde een videoboodschap waarin hij zijn dankbaarheid voor de prijs uitsprak, maar ook zijn verdriet om het aantal slachtoffers in zijn geboorteland Syrië "dat elke minuut toeneemt"

De Syrische mensenrechtenadvocaat Razan Zaitouneh, die ondergedoken zit, stuurde een brief met daarin: "Ik wil het Europees Parlement graag bedanken en iedereen die met de opstand van onze mensen heeft meegeleefd, en die ons heeft gesteund op welke manier dan ook in het belang van een toekomst zonder onderdrukking, gevangenissen en bloedvergieten. Voor alle moedige mensen in Tunesië, Egypte, Libië, Jemen, Bahrein en verder. Voor degenen die vrijheid hebben gekregen, en voor degenen die hier nog voor vechten".

Laureaten Sacharovprijs 2011

Mevr. Asmaa Mahfouz

Asma Mahfouz is een jonge blogger uit Egypte. Haar video's op Youtube brachten duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het onderdrukkende regime van President Hosni Mubarak.

Mr. Ahmed El-Senussi

Ahmed El-Senussi was de langstzittende gewetensgevangene in Libië na een poging tot staatsgreep tegen de voormalige dictator Kadhafi en werd na 31 jaar vrijgelaten.

Mr. Mohamed Bouazizi

De zelfverbranding van Mohammed Bouazizi leidde binnen enkele uren tot protesten in Tunesië die uiteindelijk zorgden voor de val van het regime.

Mr. Ali Ferzat

Ali Ferzat is een cartoontekenaar die bekend staat om zijn karikaturen waarin Arabische dictators belachelijk worden gemaakt. Hij ontvluchtte Syrië nadat hij was aangevallen op straat waarbij zijn beide handen werden gebroken.

Mevr. Razan Zaitouneh

Razan Zaitouneh is een mensenrechtenadvocaat uit Syrië die is ondergedoken nadat zij ervan werd beschuldigd een buitenlandse agent te zijn door haar dagelijkse verslagen van de wreedheden in Syrië, op haar website ShRIL en aan de buitenlandse pers.

De Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, genoemd naar de Russische fysicus en politieke dissident Andrei Sacharov, wordt sinds 1988 jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt en is uitgegroeid tot een bekend symbool van de strijd voor de mensenrechten en democratie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?