Persberichten

AA
EU-Turkije - Toetredingsgesprekken mogen in de koelkast


Het Europees Parlement debatteert vandaag over de toestand in Turkije en de mogelijke weerslag hiervan op de toetredingsgesprekken. Er zal waarschijnlijk een meerderheid van parlementsleden te vinden zijn voor het bevriezen van het onderhandelingsproces over de eventuele toetreding van Turkije bij de Europese Unie. De groene fractie wil graag ook de visumliberalisering, Erdogans stokpaardje, terugschroeven. Bart Staes, Groen Europarlementslid, beaamt dit: “Door in dialoog te blijven met Turkije kunnen we een ultieme vervreemding van elkaar proberen verhinderen, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor wat vandaag in Turkije gebeurt”.

Staes: “Als Europarlementslid vind ik het belangrijk dat de rechtstaat gerespecteerd wordt en dat de coup-plegers in Turkije moeten vervolgd worden. Maar de schendingen van de mensenrechten, het onderdrukken van opposities en het in een criminele sfeer plaatsen van journalistieke activiteiten de laatste tijd, hebben niet veel meer te maken met de rechtstaat. Weerstand bieden tegen president Erdogan lijkt een reden op zich om in de gevangenis te vliegen, gerechtelijk vervolgd of ontslaan te worden. Hiertegen moet Europa klare taal spreken. Dit kan niet langer door de beugel en legitimeert het bevriezen van de onderhandelingen over eventuele toetreding. Deze boodschap is tevens bedoeld voor Erdogan: ook bij een eventuele herinvoering van de doodstraf, zullen de onderhandelingen stante pede worden opgeschort.“

Verder voegt Staes er nog aan toe: “We moeten duidelijk zijn naar Erdogan over het feit dat hij geen vorderingen op het vlak van de visumliberalisering moet verwachten zolang hij fundamentele rechten aan de kant blijft schuiven. Het is echter niet de taak van de Europese Unie om een oordeel te vellen over Erdogans regime, als we tegelijkertijd willen dat hij de vluchtelingencrisis ten behoeve van ons oplost. De enige manier voor de Europese Unie om onafhankelijk te worden van Erdogan, is het heft in eigen handen nemen en de belofte om vluchtelingen te herbergen in de plaats van ze terug te sturen naar Turkije, daadwerkelijk uit te voeren.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?