AA
Tsjetsjeens dagboek - verslag over Staes' werkbezoek aan Tsjetsjenië

Ad hoc-delegatie EP brengt verslag uit van werkbezoek Tsjetsjenië
Tsjetsjeens dagboek van Bart Staes

(Brussel - 17/06/03) Morgen, woensdag 18 juni om 12u. lichten Agalev-europarlementslid Bart STAES en 3 collega-EP-leden hun werkbezoek aan Tsjetsjenië toe. Staes, voorzitter van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland, komt woensdagmorgen terug van een verblijf van 5 dagen in de regio. De delegatie bezocht onder meer vluchtelingenkampen en de hoofdstad Grozny en sprak er met vertegenwoordigers van alle partijen. Het is eerder uitzonderlijk dat internationale waarnemers de regio kunnen bezoeken.

Het doel van deze ad hoc-delegatie is informatie te vergaren over het conflict in Tsjetsjenië teneinde het Europees Parlement in te lichten. Daarbij had dit werkbezoek vier grote doelstellingen:
1) een indruk krijgen van de leefbaarheid in de regio; wat betekent het te leven in Tsjetsjenië; welke moeilijkheden ondervinden de burgers; hoe is het gesteld met scholing, transport, energievoorziening, water, ...
2) een inschatting maken van de levensomstandigheden van mensen die sinds jaren gebukt gaan onder een oorlog, die verhuisd zijn of gevlucht, ...
3) inzicht verkrijgen in de politieke toestand: hoe lopen de besluitvormingsprocessen en hoe kunnen de conflictpartijen weer vreedzaam samenleven?
4) klaarheid verschaffen in de situatie van de mensenrechten voor de mannen, vrouwen en kinderen die in Tsjetsjenië leven.

Als voorzitter van de 'delegatie Rusland' heeft Staes de kwestie Tsjetsjenië altijd hoog op de agenda gezet en gehouden. Meer informatie over het conflict is onder meer te vinden op deze site.

Naast Bart Staes zullen ook Reino Paasilinna (voorzitter van de ad hoc-delegatie - PSE/Finland), Arie Oostlander (EVP/Nederland) en Giovannie Fava (PSE/Italië) kort het woord voeren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?