AA
Liberalen vinden megasubsidies voor megabanken geen probleem

Liberalen houden niet van subsidies, zeggen ze vol trots. Behalve als het gaat om bankiers. De liberale gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene heeft het afgelopen weekend nog eens bewezen: net als vele andere liberalen in verschillende politieke fracties heeft hij blijkbaar een serieuze blinde vlek. Zij blijven namelijk halsstarrig ontkennen of duiken systematisch weg voor een nochtans zeer helder feit. Het ontstaan van de financiële crisis vloeit direct voort uit het loutere bestaan van megabanken die too big to fail zijn. Uit dit feit vloeien vele symptomen van een ziek financieel systeem voort. En vele ziektebeelden zoals de hyper bonuscultuur en het nemen van onverantwoorde risico's worden er op hun beurt door verergerd.

Onze stelling is dat zo lang de megabanken blijven bestaan, ze too dangerous to exist zijn. De liberalen daarentegen vinden blijkbaar dat de vrije markt en de zo veel geprezen concurrentie niet hoeft te spelen in de financiële sector. Zij vinden het blijkbaar doodnormaal dat die megabanken, nét omdat de financiële markten weten dat de belastingbetalers ze toch wel zullen redden in geval van nood, kunnen genieten van impliciete subsidies.

Onafhankelijk financieel consultant Alexander Cloeck getuigde hierover in een uitstekende Panorama uitzending eind mei (misschien moet Coene eens kijken?). Cloeck maakte op ons verzoek een nieuwe studie over dit fenomeen op basis van de laatste cijfers. Uit zijn studie blijkt dat alle Europese grootbanken in 2012 voor 233 miljard euro aan impliciete subsidies genieten. De Europese Commissie schatte begin dit jaar dit bedrag voor alle EU-megabanken nog op tussen 'slechts' 72 en 95 miljard euro. Uit de nieuwe analyse van Cloeck blijkt nu dat 77 onderzochte Europese grootbanken in 2013 alléén al liefst 86 miljard subsidies kregen. En de "Belgische" grootbank Belfius is een slokop en geniet voor liefst 1,7 miljard euro per jaar aan impliciete subsidies.

Voor de goede orde: het Dexia debacle heeft ons allen vele miljarden gekost. We kochten het uit Dexia voortvloeiende Belfius voor 4 miljard euro. Dan zwijgen we nog over de reddingsoperaties. Liefst 35% van de stijging van de publieke schuld tussen 2007 en 2011 is te danken aan de redding van banken als Dexia.
En nog is het niet gedaan, nu blijkt dat de verborgen risico's in Belfius veel groter zijn dan gedacht. Zie daar ook de kwaliteit van de amper een week geleden gepresenteerde stresstest van de Europese Centrale Bank. De zogenaamd geruststellende uitkomsten van de ECB stresstest voor 130 Europese grootbanken, geeft dan ook een gevaarlijk signaal, als zou de hervorming van het bancaire systeem in Europa plots minder urgent zijn.

En wat meent Coene, de huisvader die zou moeten toezien op een stabiel, transparant en veilig financieel systeem in België (zwaar verweven met andere banken)? Hij pleit voor nog méér bankenconcentratie! Blijkbaar vinden de liberalen het een groot probleem dat de culturele sector subsidies krijgt, maar wegen die schamele miljoenen zwaarder dan de miljarden die de financiële sector aan impliciete subsidies krijgt toegespeeld. Of het ontkennen van het licht van de zon.
Wat even kwalijk is aan de uitspraken van Coene is dat hij laatdunkend is over de overlevingskansen van kleinere banken. Het zijn net die kleinere banken die minder risico's voor de overheid opleveren en veel dichter staan bij de reële economie, bij de noden van kmo's en gezinnen. Zowel de overheid als de economie hebben er alle baat bij dat het risico gespreid is over verschillende banken, eerder dan de concentratie in enkele megabanken.

Uit onze sociaaleconomische en ethische stresstest (77 Europese banken in 6 lidstaten België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië) blijkt dat alleen kleinere banken als Triodos, Bank J. Van Breda, Argenta en VDK goed scoren voor alle zes criteria. Die zes indicatoren gaan niet alleen over het risicoprofiel van de banken (schuldgraad), maar ook over de sociaaleconomische prestaties (speculatieve activiteiten, financiering van reële economie, aanwezigheid in belastingparadijzen en impliciete subsidies).

Omdat het belangrijk is dat we kennis over het financieel systeem niet alleen overlaten aan experts als Coene, raden we burgers aan zichzelf te informeren, via bijvoorbeeld Fairfin of onze website "de Zeven Hoofdzonden van de Banken". Dan zou u zelf kunnen lezen dat uit de resultaten van onze stresstest blijkt dat in de Europese top 10 "Maatschappelijke schade index" zich drie van de vier grote buitenlandse bancaire groepen die in België actief zijn (BNP Paribas, Crédit Agricole en Deutsche Bank) bevinden. Proficiat!


Meyrem Almaci, parlementslid Groen
Philippe Lamberts, Ecolo
Bart Staes, Europees parlementslid Groen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?