AA
Anna Politkovskaya: vermoord voor de waarheid

(25/10/06) EP veroordeelt moord

De Europese Groenen veroordelen in de strengste bewoordingen de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaya. Als gewezen voorzitter van de EU-Ruslanddelegatie heb ik haar enkele malen ontmoet om met haar van gedachten te wisselen over de toestand in Tsjetsjenië. Ze schreef de waarheid over deze vuile oorlog en dat is haar nu fataal geworden. Na eerdere pogingen om haar te vergiftigen is ze nu koudweg neergeschoten.

We vragen dat de Europese Commissie en de Europese Raad met een standpunt komen over de moord en de potentiële gevolgen ervan voor de relaties tussen de Unie en Rusland. Momenteel lopen de onderhandelingen voor een nieuw partnerschapsakkoord tussen de EU en Rusland. Het mag niet zijn dat deze moord - maar ook de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in het algemeen - niet aan bod komen tijdens deze onderhandelingen.

De moord op deze journaliste vormt een zoveelste element van de tragische evolutie die Rusland doormaakt: er heerst een klimaat van angst en onder Poetin worden de fundamentele rechten systematisch geschonden. Rusland heeft aangegeven dat het de banden met de Unie wil vernauwen, maar als het dat ernstig meent dan moet het accepteren dat de EU ook gesprekken voert over de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.

Het onderzoek naar de moord op Anna Politkovskaya moet in volledige onafhankelijkheid en neutraliteit kunnen gebeuren. Meerdere malen al heeft onze fractie laten verstaan dat het het Russische gerecht daaraan ontbreekt. Het is aan de Commissie en de Raad om nu de druk op Poetin op te voeren. Dat niet doen is schuldig verzuim.

Bart Staes

Europees Parlementslid voor Groen!

Politieman ontkent schuld voor moord (St. Petersburg Times - 14 november 2006)

Lees ook

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?