AA
27Edito - Welcome to the club, Tony!
Bij de aanvang van het Brits voorzitterschap
Welcome to the club, Tony!

Het zal weinigen ontgaan zijn dat Tony Blair op 23 juni jl. het Europees Parlement kwam inlichten over zijn plannen voor het Britse voorzitterschap. Blairs speech (EN) (1) werd geroemd om zijn prachtige retoriek en dito voorbereiding, maar toch kreeg hij in het EP geen echt warme ontvangst. Een staande ovatie was er wel voor en na de speech van Jean-Claude Juncker (FR) (2), de afscheidnemende Luxemburgse EU-voorzitter.

Tijdens het debat volgend op Blairs toespraak was het Dany Cohn-Bendit die voor de Europese Groenen het woord nam. Cohn-Bendit, gewezen studentenleider uit mei ’68 en zelf ook een begenadigd spreker heette Blair ‘Welcome to the club!’ .

Dus premier Blair wil Europa veranderen? Hij wil de EU sterker maken en de afstand met de burgers verkleinen? Welcome to the club, Tony! Dus Blair vind dat Europa een sterke leider nodig heeft. Wel de Groenen stemmen daarmee in. Maar Europa heeft nood aan sterke leiders die de waarheid vertellen. Mijnheer Blair vindt dat het vertellen van de waarheid moeilijk kan zijn. Daarom waren we ook zo geschokt toen we het Britse voorstel hoorden inzake de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). We zijn het ermee eens dat het GLB moet worden veranderd, maar mijnheer Blair moet wel de waarheid vertellen. Hij moet dan zeggen dat het zijn regering was die ervoor heeft gezorgd dat die hervorming er niet kwam. Blair moet dan ook vertellen dat zijn regering ervoor zorgde dat de Britse suikergigant Tate & Lyle vorig jaar 180 miljoen euro Europese subsidies kreeg.”

“Groot-Brittanniës eerste minister monkelt goedkeurend wanneer hij Commissievoorzitter Barroso hoort vertellen dat de EU nood heeft aan een visionair budget. Maar hoe kan dat Europees budget ooit visionair zijn als het niet meer mag bedragen dan amper 1% van het Bruto Nationaal Inkomen van de Unie? Als Blair zo’n visionair budget zo genegen is, betekent dit dan ook dat hij niet langer achter de eis van de Zuinige Zes staat, die allen het budget willen beperken tot 1% van het BNI?”

Het moderniseren van Europa, toch een sleutelbegrip in de speech van de Britse premier, moet zowel sociaal als ecologisch duurzaam zijn. We moeten kiezen voor het beste dat Europa te bieden heeft en er ons van bewust zijn dat het Britse sociaal model niet zonder meer toepasbaar is op alle Europese regio’s. Een Unie werkt niet naar Frans, Brits of Duits model. Vanaf nu zal eerste minister Blair moeten stoppen zich te gedragen als de leider van het Verenigd Koninkrijk. Hij moet een Europees leider worden.”

(1) Samenvatting speech en debat Blair (NL - 23/06/05)

(2) Samenvatting speech en debat Juncker (NL - 22/06/05)

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?