AA
18Edito - Europese Groenen lanceren nieuwe actie nachtvluchten

Europese Groenen lanceren nieuwe actie nachtvluchten

De petitie op www.geennachtvluchten.org kent een doorstart

Werkgelegenheid in de luchtvaartsector en een goede nachtrust sluiten elkaar niet uit. Maar daar zijn wel sluitende Europese regels over nachtvluchten voor nodig. Met deze pan-Europese internetactie en een postercampagne trachten ik en mijn collega's uit de Europese Groene Fractie het Europees Parlement ervan overtuigen een Schriftelijke Verklaring te tekenen. Daarin vragen we aan de Europese Commissie om wetgeving voor te stellen om het aantal nachtvluchten tot het strikte minimum te beperken. Maar dat mag niet ten koste gaan van jobs in de luchtvaartsector. Een tweede DHL-débacle moet ten alle prijzen vermeden worden. De campagne, ontwikkeld door 10 advertising, wordt ondersteund door een internetfilmpje en een poster die de aandacht trekken voor de problematiek van de nachtvluchten. Muggen en vliegtuigen moeten de kijker tot actie aanzetten op www.geennachtvluchten.org.

10 MILJOEN EUROPEANEN HEBBEN LAST VAN NACHTVLUCHTEN

Het filmpje moet de kijker - en vooral ook: luisteraar - op de zenuwen werken. Het irritante gezoem van de muggen is al even oorverdovend en slaapverdrijvend als een lawaaierig vliegtuig. Voor veel mensen lijken de nachtvluchten een ver-van-mijn-bed show. Maar een goede nachtrust is goud waard. Dat weet iedereen. Wie heeft er nog nooit een nacht in de slaapkamer doorgebracht geplaagd door muggen? Meer dan 10 miljoen Europeanen hebben last van nachtvluchten. Daar moet iets aan gedaan worden, maar het heeft enkel zin als we het probleem op Europese schaal aanpakken. Werkgelegenheid en nachtrust mogen immers niet tegen elkaar worden uitgespeeld.

CONTACTEER UW PARLEMENTSLEDEN!

Wie het internetfilmpje bekijkt, wordt uitgenodigd om naar de campagnesite www.geennachtvluchten.org te surfen. Daar krijgen de bezoekers de kans om hun EU-parlementsleden te schrijven en aan te sporen om de Schriftelijke verklaring te ondersteunen. De leden van het Europees Parlement hebben tot half februari 2005 de tijd om hun steun voor de schriftelijke verklaring kenbaar te maken. Als een meerderheid van de EP-leden de schriftelijke verklaring steunt, is de Europese Commissie democratisch gedwongen een antwoord te formuleren op de vraag in de Verklaring.

Bart Staes

Europees parlementslid voor Groen!

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?