AA
14Edito - Russisch-Tsjetsjeens conflict: dialoog noodzakelijk

Russisch-Tsjetsjeens conflict: dialoog noodzakelijk!

Pax Christi Vlaanderen, het Tsjetsjeens Wereldcongres, de Associatie van Tsjetsjenen in België en ikzelf, zijn al jaren actief betrokken bij de zoektocht naar mogelijkheden tot dialoog en vrede in het Russisch-Tsjetsjeens conflict. We wijzen elke vorm van geweld af. Wij betreuren dan ook ten zeerste de doden en gewonden die afgelopen dagen zijn gevallen tijdens verschillende gewelddadige acties en we uiten onze solidariteit met alle slachtoffers van deze bloedige, genadeloze oorlog.

De escalatie van geweld van de afgelopen weken ligt, naar ons aanvoelen, in de lijn van de verwachtingen. De dagelijkse vernederingen, ontvoeringen, martelingen en standrechtelijke executies, de verwoesting en de uitzichtloosheid zijn een prima voedingsbodem voor extremisme. Dit extremisme situeert zich zowel op het vlak van toenemend geweld door wraakacties (zoals de zelfmoordacties van Tsjetsjeense vrouwen) als op het vlak van groeiend islamfundamentalisme. Dit wekt onze grote bezorgdheid. Tsjetsjenen zijn traditioneel steeds gematigde moslims geweest, behorende tot de sufi-gemeenschap. Het aanhoudende geweld, de onzekerheid en uitzichtloosheid stimuleren Tsjetsjeense jongeren om extreme groeperingen aan te hangen.

Wij zien geen uitweg uit het conflict zolang niet alle betrokken partijen aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Een duurzame vrede zal immers nooit gevonden worden, als geen dialoog mogelijk is met de wettelijk verkozen Tsjetsjeense regering (in 1997 erkend door de internationale gemeenschap, in tegenstelling tot de zogenaamde verkiezingen van 5 oktober 2003 en 29 augustus 2004).

Ondertussen blijkt de Russische Federatie de grootste leverancier aan asielzoekers te zijn in Europa. Het overgrote merendeel betreft Tsjetsjenen, die na de gedwongen sluiting van vluchtelingenkampen in Ingoesetië, zich genoodzaakt zagen om asiel te zoeken buiten de Russische Federatie.

De Russische en Tsjetsjeense bevolking, net zoals alle volkeren, willen vrede en rust. Een normaal leven. Werk. Naar school gaan. Een gezin stichten. Daarom ijveren wij, organisatoren van de conferentie “De verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap in het zoeken naar een vreedzame oplossing voor het Russisch-Tsjetsjeens conflict”, voor een geweldloze, duurzame oplossing. Die is enkel mogelijk via onderhandelingen.

Associatie van Tsjetsjenen in België

Tsjetsjeens Wereldcongres

Pax Christi Vlaanderen

Bart Staes - Lid samenwerkingscommissie EU/Russische Federatie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?