AA
Leugen 10

Syngenta zegt :

"Dit gaat niet om onze omzet. Neonicotinoïden zijn bestemd voor gebruik op slechts een klein segment van de Europese markt."

Ons antwoord :

Alle neonicotinoïden vertegenwoordigen ten minste 25% van de globale verkoop van pesticiden. Syngenta maakt reclame voor zijn neonicotinoïde Cruiser met de boodschap "Onze portfolio van zaadbehandelingsproducten beschermt het zaad vanaf het moment dat het wordt geplant en garandeert een goede groei van de gewassen. Cruiser® is een belangrijke component van de portfolio voor insectcontrole en krachtige jonge planten." In zijn jaarrapport geeft Syngenta geen specifieke informatie. Wel wordt vermeld dat van de 6,5 miljard dollar winst in 2011, insecticiden en zaadcoatings (in het assortiment gewasbeschermingsproducten, vaak met neonicotinoïden) de snelst groeiende segmenten zijn (+ 20%) en goed voor een omzet van ongeveer 2,8 miljard dollar. Europa is voor Syngenta één van de grootste markten.

Syngenta schrijft in het jaarrapport 2011: "De omzet van zaadbehandelingsmiddelen bedroeg in 2011 meer dan US$ 1 miljard, wat getuigt van de verdere versnelling in het gebruik van de producten, meer in het bijzonder op de groeimarkten. De groei van Cruiser® met meer dan 50 procent in Europa weerspiegelde de uitgebreide registraties op belangrijke markten, alsook het toegenomen gebruik op koolzaad."

Als de EU uiteindelijk zou doorgaan met een gedeeltelijk verbod op neonicotinoïden, zou dat een heel slechte zaak zijn voor de pesticidebedrijven. Regeringen en samenlevingén in andere continenten weten heel goed dat de EU een dergelijke maatregel niet lichtzinnig zou nemen, zonder stevig wetenschappelijke fundament. Een Europees verbod zou dus ook andere samenlevingen kunnen helpen om de duurzaamheid van hun landbouw, hun leefomgeving en milieu te verdedigen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?