Persberichten

AA
Zara-groep betrapt op ‘fiscaal shoppen’

De Spaanse kledinggigant Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara, Massimo Duti en Pull&Bear, ontweek tussen 2011 en 2014 naar schatting 585 miljoen euro belasting door gebruik te maken van verschillende belastingparadijzen zoals Nederland, Ierland en Zwitserland. Naar schatting 380 miljoen euro van dit belastingvoordeel behaalde Zara door het dochterbedrijf dat eigenaar is van de merken die Zara verkoopt, in Nederland te vestigen. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement die eerder dit jaar ook studies over belastingontwijking door IKEA en BASF liet uitvoeren.

Staes: “Dit is na IKEA en BASF het derde rapport waarmee we laten zien hoe goed multinationals, van welke nationaliteit ook, zijn in het ontwijken van belastingen. Zij betalen via fiscale spitstechnologie amper of zeer weinig belastingen, daar waar KMO's, eenmansbedrijven, zelfstandige ondernemers én mensen in loondienst allemaal meer dan 30% belasting betalen. Een zelfstandige meubelmaker uit Antwerpen kan door dit soort van fiscale scherpslijperij niet eerlijk concurreren met IKEA. Een klein confectiebedrijf uit West-Vlaanderen kan zo niet concurreren met het moeder bedrijf van ZARA.”

Staes benadrukt dat deze multinationals belastingen ontwijken met volstrekt legale middelen: “Dat is dan ook net het probleem: de politieke onwil bij sommige Europese regeringen om méér fiscale rechtvaardigheid in Europa tot stand te brengen. Zo heb je iemand als Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem - een Nederlandse sociaaldemocraat nota bene – die een rechtvaardiger Europees belastingklimaat blokkeert door bepaalde voorstellen in de Ecofin tegen te houden. Telkens als de belastingstrategie van een multinational onder de loep genomen wordt, blijkt net Nederland hét paradijs om belastingen te drukken én tegelijk legt dezelfde Dijsselbloem een aan de bedelstaf geraakt land als Griekenland besparingen op. En dan verbaasd zijn over het groeiende euroscepticisme?!”    

Staes: “Dit soort onwenselijke belastingconstructies verzwakken ook de publieke inkomsten in landen als Griekenland die de Eurogroep telkens bekritiseert omdat ze de begroting niet op orde zouden hebben. Maar als je Europese begrotingsafspraken hebt, moet je landen ook met Europese afspraken over winstbelasting in staat stellen om voldoende belasting van multinationals te innen.”

Staes stelt dat de oplossingen nochtans heel simpel zijn: “Een gecoördineerde aanpak van belastingontwijking in Europa zodat een bedrijf belasting betaalt daar waar het winst maakt. Elk Europees bedrijf 25% vennootschapsbelasting op die winsten en automatische uitwisseling van bedrijfsgegevens tussen belastingdiensten van de lidstaten. Maar neen, wat doen landen als België, Ierland, het VK en Hongarije? Ze kondigen allemaal aan dat ze de vennootschapsbelasting gaan verlagen. Ze voeren de fiscale oorlog tegen elkaar nog een beetje op. Wie is het slachtoffer? Bijvoorbeeld de mensen in de zorg en het onderwijs, bij het openbaar vervoer, waar regeringen voortdurend meer moeten besparen. Het is een perverse logica die Europa langzaam maar zeker kapot maakt.”

Staes: “Ondanks alle maatregelen om de ergste vormen van belastingontwijking aan te pakken, blijft de kern van het probleem bestaan: landen concurreren elkaar weg met lage tarieven en speciale belastingvoordeeltjes. Multinationals plukken er de vruchten van terwijl de belastingen daardoor steeds meer door werknemers, consumenten en kleine bedrijven moet worden opgebracht. Ondertussen profiteren multinationals wél volop van infrastructuur zoals wegen en onderwijs die met publiek geld zijn betaald.”

Het uitgebreide onderzoek is beschikbaar op de website van de Groenen in het Europees Parlement en vindt u hier: www.greens-efa.eu/tax-shopping-16316.html

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?