Persberichten

AA
Werktijden zelfstandige chauffeurs aan maximum gebonden

Het Europees Parlement heeft vandaag besloten dat ook zelfstandige vrachtwagenchauffeurs zich aan maximum werktijden moeten houden. Groen! Europarlementslid Bart Staes is blij met dit besluit:

"Oververmoeide zelfstandige vrachtwagenchauffeurs zijn net zo goed een gevaar op de weg als chauffeurs in loondienst. In principe moeten zelfstandigen vrij zijn om hun werktijden te bepalen, maar in dit specifieke geval kunnen ze daarmee andere weggebruikers in levensgevaar brengen".

Tegenstanders beweren dat voorschriften over rij- en rusttijden oververmoeidheid al voorkomen. Maar tot nu toe mochten zelfstandige chauffeurs onbeperkt andere werkzaamheden zoals laden, lossen en schoonmaken buiten de rij- en rusttijden verrichten.
De basisrichtlijn 2002/15/EG (ingegaan in maart 2005 voor chauffeurs in loondienst) voorzag dat de regels vanaf maart 2009 zouden ingaan voor zelfstandigen.

Staes: "Dit nu terugschroeven zou niet getuigen niet van goed bestuur en is toegeven aan de markt. Mensen moeten beschermd worden tegen overwerk. Het brengt immers de eigen veiligheid én die van anderen in gevaar. Zelfstandigen staan vaak meer dan chauffeurs in loondienst onder economische druk. Als we zelfstandigen uitsluiten dan wordt oneerlijke concurrentie aangedaan aan de transportbedrijven met chauffeurs in loondienst die wel verplicht zijn de rij- en rusttijden te respecteren, en dit kan niet de bedoeling zijn. De huidige richtlijn bewijst dat als zelfstandigen zich niet aan dezelfde werktijden moeten houden, chauffeurs in dat zelfstandig statuut worden gedwongen, net om de werktijden te omzeilen. Zo creëert men schijnzelfstandigen en ook dat is niet langer verdedigbaar. Voortaan is de wetgeing eenduidig en legt voor allen dezelfde spelregels vast."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?