Persberichten

AA
Voorzitter lobby werkgroep EP moet ontslag nemen wegens belangenconflict

De Europese groene fractie roept op tot het ontslag van de voorzitter van High Level Workgroup (HLG) over lobbying in het Europees Parlement. Deze werkgroep werd in juni opgericht na nieuwe schandalen rond beïnvloeding van wetgevend werk door lobbyisten. Parlementslid Rainer Wieland (christendemocraat), blijkt nu zelf betrokken bij lobby-praktijken in Brussel. De groene fractie schreef vandaag een brief naar EP-voorzitter Schultz. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Het was al duidelijk dat de heer Wieland weinig ambitieus was en meer transparantie maar vervelend vond. Nu blijkt waarom."

Staes: "De onthulling in Der Spiegel laat zien dat er een fundamenteel belangenconflict zit in diens rol als voorzitter van de werkgroep die binnenkort voorstellen moet doen voor het strikter maken van regels rond lobbying. Dat kan, denk bijvoorbeeld aan de lobby-saga rond de nieuwe tabakswetgeving, bepaald geen kwaad."

"Nu blijkt dus dat hij een advocatenkantoor heeft in Brussel dat zich ook bezighoudt met lobby rond Europese wetgeving. Bovendien zou hij volgens Der Spiegel geld voor zijn werkzaamheden als parlementslid gebruikt hebben voor activiteiten van een van zijn advocatenkantoren, wat indruist tegen de regels. Als dit klopt, moet Wieland dat geld terugbetalen."

Staes: "De 'code of conduct' van het EP verbiedt het aan parlementsleden om er nevenfuncties op na te houden die met lobbying te maken hebben. Wieland heeft dit niet gemeld en wordt doodleuk voorzitter van de werkgroep over lobbying. En dan is men verbaasd dat mensen eurosceptisch worden."

Staes: "Op zich is het geen ramp dat politici met lobbyisten praten, maar zeker als het in kader van wetgeving gebeurt, moet dat in volle transparantie plaatsvinden. Lobbyisten zouden zich verplicht moeten registreren, zoals dat in de VS al het geval is. Wieland wilde blijkbaar advocatenkantoren uitsluiten van striktere regels. Wieland heeft zelf twee petten op."

De werkgroep van het Europees parlement zou normaal gezien morgen en op 13 november samenkomen om de werkzaamheden af te ronden en met aanbevelingen te komen. "Het lijkt me dat dit eerst uitgeklaard moet worden en dat men vervolgens het huiswerk opnieuw maakt", aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?