Persberichten

AA
Voortaan lagere kredietkaartkosten voor consumenten en winkeliers

De EU legt de buitensporige kosten die veel winkeliers maken voor het accepteren van betaalkaarten aan banden. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het onderhandelingsresultaat tussen lidstaten en Parlement om een wettelijk maximum te stellen aan de vergoedingen die banken en kredietkaartbedrijven kunnen vragen. Zonder het te weten betalen consumenten te veel voor producten door een gebrek aan concurrentie op de betaalmarkt die beheerst wordt door Visa en MasterCard. In België alleen al lopen deze kosten jaarlijks op tot 158 miljoen euro. Eens de nieuwe regels van kracht zijn, daalt dit bedrag met ongeveer een derde. Deze wetgeving roept eindelijk een halt toe aan deze oneerlijke concurrentie.

Bart Staes: “Alle Europese winkeliers samen betalen jaarlijks zes miljard euro te veel voor het accepteren van betaalkaarten omdat er geen gezonde concurrentie is op de betaalmarkt. Consumenten betalen daar uiteindelijk de prijs voor. Dankzij deze wetgeving komt daar een einde aan."

Op dit moment hebben VISA en MasterCard een duopolie op de Europese markt. Deze bedrijven, en de banken die hun kaarten verstrekken, verdienen grof geld aan dit gebrek aan concurrentie ten koste van winkeliers die uiteindelijk hogere prijzen doorreken aan consumenten.

Staes: "De hevige lobby van de betaalindustrie is niet succesvol geweest. Het Europees Parlement heeft gelukkig de belangen van consumenten verdedigd in plaats van de overdreven winsten van deze kredietkaartgiganten".

Kredietkaartaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor kaartbetalingen bij winkeliers, de zogenaamde 'interbancaire vergoedingen' (interchange fees). Tarieven voor betalingen zijn daardoor onnodig duur en het is voor banken onaantrekkelijk om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

De wet die vandaag is aangenomen stelt een maximumtarief vast van 0,3% van het aankoopbedrag voor kredietkaart transacties en 0,2% voor betalingen die direct worden afgeschreven van de rekening (debet). Lidstaten mogen er echter ook voor kiezen om een vast bedrag van maximaal 5 cent per transactie vast te stellen. "Maar de onredelijk hoge kosten voor het accepteren van kredietkaarten moeten ook in België naar beneden door deze wet", aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?