Persberichten

AA
Verzet tegen duurzame deregulering van Commissie-Juncker
Een meerderheid van het Europees Parlement is tegen het schrappen of vertragen van Europees milieubeleid. Het gaat daarbij concreet over Europese wetsvoorstellen voor schonere lucht en het beter hergebruiken van afvalstoffen. Dat bleek vandaag tijdens de stemming over het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2015. De Europese Commissie stelde deze milieu-voorstellen ter discussie nadat eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor 'betere regelgeving' had aangekondigd minder Europese regels te willen. De Groenen hebben zich actief verzet tegen een dereguleringsoffensief ten koste van Europese milieu- en sociale bescherming. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is verheugd dat het Europees Parlement de Groenen zijn gevolgd in hun politieke verzet.

Staes: "Het is pure waanzin om Europese regels die gaan over 400.000 mensen die vroegtijdig sterven door luchtvervuiling te schrappen of te vertragen. Een beter voorbeeld van een grensoverschrijdend probleem waarvoor landen net EU-wetgeving nodig hebben, is bijna niet denkbaar." Ook de wetsvoorstellen voor het aanzwengelen van de zogenaamde "circulaire economie" – door het beperken en hergebruiken van afvalstoffen - dreigden zelf in de afvalbak te belanden. Vandaag stuurde Staes namens tientallen collegae een brief naar Juncker om te vragen om ook de communicatie "Building a sustainable food system", die onder meer is bedoeld voor het beperken van voedselverspilling en die al een half jaar kant-en-klaar in een la ligt, nu ook echt te publiceren.

De Europese Commissie heeft al eerder beloofd naar het Europees Parlement te luisteren voordat ze een definitieve beslissing neemt over het intrekken of uitstellen van wetgeving, onder het verhullende motto "better regulation".

"Na deze stemming verwacht ik dus van de Europese Commissie dat ze haar woord houdt en de wetsvoorstellen gewoon door het Europees Parlement en de Raad van Ministers laat behandelen", aldus Staes. Het lukte de politieke groepen in het Europarlement helaas niet om tot een gezamenlijke resolutie over het hele werkprogramma te komen. Er was geen meerderheid voor één van de individuele resoluties van de verschillende fracties.

"Laten we hopen dat met name de twee grote politieke fracties - christendemocraten en socialisten - niet gedurende de hele legislatuur zaken tegen gaan houden om god-weet-welke-redenen, zoals ze ook probeerden bij de onderzoekscommissie naar LuxLeaks. dat zou de EU pas echt schaden."

Staes: "Maar het belangrijkste van vandaag is dat het Europees parlement niet meegaat in het 'duurzame populisme' van Juncker en Timmermans die onder het motto "better regulation" milieubeleid wilden offeren om critici van diverse euro-sceptische partijen, premiers als Cameron en Rutte en neoliberale adepten maar tevreden te houden. De bijl zetten in cruciaal milieubeleid is géén "better regulation", maar een vorm van ideologisch gedreven toegeven aan industriële lobby ten koste van het algemeen belang."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?