Persberichten

AA
Verbetering meer rechtvaardig Europees fiscaal beleid krijgt opvolging


De voorzitters van de politieke fracties in het Europees parlement besloten vandaag, op vraag van de groene fractie, tot de oprichting van een speciale 45 parlementsleden tellende commissie die een jaar lang financiële criminaliteit, belastingontwijking en –ontduiking verder moet onderzoeken. Deze commissie zal voort werken op de bevindingen van de eerdere onderzoekscommissies TAXE 1, TAXE 2 en PANA  en zal specifiek opvolging te geven aan de publicatie van de Paradise Papers. Het besluit moet nog wel bekrachtigd worden door de plenaire vergadering van het EP.

Europees parlementslid Bart Staes noemt de opvolgingscommissie een goede zaak: “De Paradise Papers lieten zien dat er nog veel werk op de plank ligt als we meer fiscale rechtvaardigheid in de EU willen bereiken. We willen er toe bijdragen dat de nationale schatkisten in staat zijn om belastinggeld te innen dat nodig is om te investeren in welvaart in alle Europese lidstaten.  De onderzoekscommissie naar de Panama Papers resulteerde al in een sterk actieplan om belastingontduiking tegen te gaan, met daarin veel groene accenten. De nieuwe commissie moet de druk op de ketel houden en er mede voor zorgen dat de Europese ministers van financiën en de Europese Commissie de maatregelen ook in wetteksten gieten, opvolgen en implementeren.”

Staes: “De gang van zaken rond de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen liet zien dat politieke en publieke druk nodig blijft. We hebben nood aan meer transparantie over hoe besluitvorming rond fiscaliteit en belastingontwijking tot stand komt. Wie beslist wat en waarom? Belastinginkomsten zijn van belang voor de noodzakelijke investeringen en gaan ons allemaal aan.”

Het mandaat van de commissie kan u hier nalezen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?