Persberichten

AA
Staes en Apache winnen rechtszaak aangespannen door Parti Populaire van Modrikamen


De Brusselse advocaat en voorzitter van de Parti Populaire (PP) Mischaël Modrikamen is vandaag in het ongelijk gesteld door de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Modrikamen had eind 2017 zowel Europees parlementslid Bart Staes (Groen) als twee journalisten van nieuwswebsite Apache voor de rechtbank gedaagd in verband met journalistieke artikelen over frauduleus gedrag waarin Modrikamen en zijn echtgenote Yasmine Dehaene een hoofdrol speelden. De publicaties draaiden concreet rond de Europese politieke partij ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe, waar naast de PP oa. ook UKIP van de Britse Brexiteer Nigel Farage lid van waren) en de daaraan gekoppelde stichting IDDE (Institute for Direct Democracy in Europe). Modrikamen eiste van de drie beklaagden een schadevergoeding van onder meer 25.000 euro, maar moet nu zelf de juridische kosten van zowel Staes als apache terugbetalen.

Staes reageert tevreden op de uitspraak: “Dat radicaal-rechtse politieke krachten een parlementslid aanklagen is nog tot daar aan toe, maar dat men journalisten intimideert vind ik niet kunnen. Ik merk op dat de Antwerpse advocaat Omar Souidi er een specialiteit van lijkt te maken om journalisten van Apache - eerder deed hij dat namens Land Invest Group en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) - en daarbij faalt. Misschien moet hij van strategie veranderen.”  

Staes wijst erop dat hij in deze affaire gewoon zijn werk deed als lid van de commissie begrotingscontrole en dat in die periode (2016-2017) de financiering van Europese politieke partijen en stichtingen tegen het licht hield in het kader van de kwijtingsprocedure.    

Staes: “Wat ik verschrikkelijk cynisch vind is dat radicaal-rechtse, conservatief-rechtse of euro-sceptische politici altijd op populistische wijze moord en brand schreeuwen om “de geldverspilling en onterechte machtsgreep door corrupte elites die een Europese superstaat willen” - overigens het soort van taal die Bart De Wever ook bezigt - en dan ten eerste op EU-niveau niet alleen geen bal bijdragen, maar het bovendien niet zo nauw nemen met de (financiële) regels. Ze zijn zeker even erg als sommige van die vermeende elites. Je ziet ze overal in Europa opduiken de zelf verklaarde eurosceptici, of eurorealisten met een nationalistische-populistische identitaire agenda die de EU van binnenuit willen kapot maken of willen afbreken tot een louter eengemaakte interne markt. En als ze kritiek krijgen of op het matje worden geroepen getuigen ze van een enorm Calimero-complex en spreken ze van linkse complotten. Het is de agenda van figuren als Modrikamen, die nauw samenwerkt met Trumps' voormalige ideoloog Steve Bannon, die heeft geleid tot de huidige Brexit-chaos.”  

Modrikamen verweet mij met name een artikel dat eind 2016 verscheen op mijn website, over het misbruiken door de Europese politieke partij en Europese stichting boven (onder andere) UKIP ten bedrage van zowat een half miljoen euro Europees belastinggeld, voor doelen waar het niet voor bedoeld is. Staes: “Op basis van wat ik toen in het dossier las en al eerder in stukjes en brokjes had vernomen, rook dit naar illegale partijfinanciering en zelfs regelrechte fraude. Er is géén sprake van een foutje hier en daar: dit was systematisch en georganiseerd gesjoemel.”

Staes: “Uiteindelijk moesten UKIP & co veel geld aan het Europees parlement terugbetalen. Maar ik vind dat een politieke club die manifest en georganiseerd de regels aan de laars lapt, hier ook een echte sanctie voor zou moeten krijgen. Dus hoewel dit onderzoek van het Europees parlement zeker nog niet ver genoeg ging, werd wel duidelijk dat de spil in dit alles het Belgisch politieke duo bleek te zijn: advocaat Modrikamen en zijn echtgenote mevrouw Dehaene, respectievelijk vice-voorzitter van de ADDE en directrice van dezelfde club. Mede op mijn vraag stuurde het Bureau van het Europees parlement, het dossier naar de Europese antifraudedienst OLAF, om dit tot op de bodem uit te klaren.”

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?