Persberichten

AA
Schandalige goedkeuring van ggo-maïs toont noodzaak aan herziening van de goedkeuringsprocedure

Het Europees Parlement stemde vandaag met grote meerderheid tegen de beslissing van de Europese Commissie om een nieuwe glyfosaat-resistente ggo-maïssoort (NK603 x T25) toe te laten voor gebruik in de EU. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: "Het bezwaar van 403, toch niet allemaal groene, Europese parlementsleden tegen de toelating van deze ggo-maïs is een waarschuwing aan het adres van de Europese Commissie die besliste om toch door te gaan met het toelaten van genetisch gemodificeerd voedsel en dierenvoeding. Het is schandalig dat de Commissie toch doorzette met die toelating zonder te wachten op de stemming van vandaag in het EP, terwijl een meerderheid in de milieucommissie van het Europees Parlement wel al tegen stemde."

"Dit is een kaakslag voor het Europese democratische proces en toont nog maar eens de noodzaak aan om de EU goedkeuringsprocedure voor ggo-voedsel te herzien."

Staes: "Zolang de autorisatieprocedure niet grondig hervormd wordt, is het onverantwoord om toch door te gaan met verdere ggo goedkeuringen. De Commissie zelf gaf aan dat de procedure dringend hervormd moest worden en moet dus ondertussen geen nieuwe ggo's goedkeuren."

"Het Europees Parlement verwierp eerder al een voorstel om het EU-systeem voor het goedkeuren van ggo-voedsel en -veevoeder te hervormen door het toelaten van nationale opt-outs. Toen stuurden we de Commissie terug naar af om met een nieuw voorstel terug te komen die de tekortkomingen van de EU autorisatieprocedure aanpakt. Dit moet nu een topprioriteit worden voor de Commissie." 

Uitslag stemming: 403 voor, 238 tegen en 50 onthoudingen  

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?