Persberichten

AA
Oostenrijk: toevluchtsoord voor duister geld


Gaten in belastingwetgeving, de verkoop van paspoorten aan dubieuze figuren en een apathische houding tegen witwaspraktijken maken van Oostenrijk een paradijs voor belastingontduikers en corrupte geldstromen. Dat toont een nieuw rapport van de groene fractie in het Europees Parlement. De studie: “Oostenrijk: (nog steeds) open voor duister geld” toont aan dat Oostenrijk, ondanks vooruitgang inzake het bankgeheim, nog steeds een aanlokkelijke bestemming is voor zwart geld. 

“De Oostenrijkse regering moet leiderschap tonen inzake belastingtransparantie en het tegenhouden van witwasconstructies om de deuren van Europa te sluiten voor zwart geld en dubieuze belastingdeals”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, “De verkoop van paspoorten, de gaten in de belastingwetgeving én het gebrek aan transparantie maken van Oostenrijk een populaire plek waar erg corrupte mensen hun geld tussen de Alpen verbergen.”

Het Oostenrijkse Voorzitterschap moet de kar trekken van een Europees akkoord dat ervoor zorgt dat per land vrijgegeven wordt wie waar welke winsten maakt en hoeveel belasting men betaalt, de zogeheten “country-by-country reporting”. Daarnaast moeten er op Europees niveau meer maatregelen ingezet worden tegen witwaspraktijken. Staes: “De Oostenrijkse regering moet gebruik maken van de kansen die het Europees Voorzitterschap bidt en tonen dat Oostenrijk niet langer de thuishaven van corrupt geld en belastingontduikers blijft. Concrete actie is nodig.”

“Oostenrijk neemt strenge maatregelen tegen vluchtelingen, maar belastingontduikers en corrupt geld vinden wel een thuis in het financiële hart van Oostenrijk. Men zou beter de huidige voorstellen die transparantie willen opleggen voor Apple, Amazon, etc. steunen in plaats van ze te blokkeren. Het bankgeheim is misschien officieel weggevallen, maar het blijft een vrijhaven voor criminele geldstromen”, aldus Staes.

De studie: “Oostenrijk: (nog steeds) open voor duister geld” kunt u hier raadplegen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?