Persberichten

AA
Onderzoekscommissie Europees Parlement naar LuxLeaks krijgt toch steun

Tot nu toe hebben 194 Europarlementsleden (meer dan de benodigde 25% of 188 handtekeningen, zie 1) hun steun gegeven voor de start van een parlementaire enquête in het Europees Parlement over belastingontwijking naar aanleiding van de Luxleaks-onthullingen. De grote fracties (christendemocraten, socialisten en liberalen) verboden hun parlementsleden aanvankelijk dit voorstel van de Europese Groenen te steunen, maar na enkele weken lobbyen is er voldoende steun van individuele Europarlementsleden uit alle fracties om zo'n enquête toch mogelijk te maken. Groen-Europees parlementslid Bart Staes: "Blijkbaar zien die moedige collegae uit alle politieke fracties intussen ook in dat het zwaarste parlementaire onderzoeksmiddel (2) op zijn plaats is voor een van grootste schandalen in de geschiedenis van de EU: fiscale onrechtvaardigheid."

Staes: "Iedereen sprak in november schande van Luxleaks en iedereen weet dat Luxemburg géén uitzondering is met het fiscaal bevoordelen van multinationals. Het grootschalige en grensoverschrijdende probleem van belastingontwijking rechtvaardigt een parlementaire enquêtecommissie. Het is een probleem dat een ontwrichtende invloed heeft op de inkomsten van staten - de EU en de lidstaten verliezen jaarlijks naar schatting duizend miljard euro door al dan niet legale belastingontwijking en fraude - en dat moet grondig worden uitgespit en gestopt. Alleen een onderzoekscommissie beschikt over voldoende gezag, menskracht en middelen om zo'n werk grondig te doen."

Belastingontwijking wordt niet alleen door Luxemburg gefaciliteerd, maar door veel EU-landen waaronder ook België en Nederland. Andere landen lopen daardoor belastinginkomsten mis en de gewone belastingbetaler en kleinere ondernemingen draaien daar voor op. De Europese Groenen vinden het daarom terecht dat ministers en ambtenaren die daarvoor verantwoordelijkheid dragen, gehoord kunnen worden door het Europees Parlement. De enquêtecommissie kan vervolgens wetgevende aanbevelingen formuleren voor verdere maatregelen om belastingontwijking in Europa in de toekomst uit te bannen. Een onderzoekscommissie kijkt dus niet alleen naar het verleden maar zorgt ook voor toekomstige wetgeving. Dat is bewezen uit de ervaringen van eerdere onderzoekscommissies rond de gekke koeien-ziekte en internationale transitfraude.

Staes: "Deze onderzoekscommissie gaat niet over Juncker-bashing, maar wel over hoe we fiscale rechtvaardigheid kunnen garanderen. Het is wel een keerpunt, want voor het eerst zal het Europees parlement zich op fundamentele wijze uitspreken over fiscale kwesties. Dat is belangrijk vanwege de jarenlange onwil van regeringen en lidstaten om dit probleem op Europees niveau aan te pakken. Daardoor ontstond de fiscale competitie of zelfs oorlog tussen lidstaat die uiteindelijk de hele EU in tijden van zware crisis verzwakt."

"De aanbevelingen van deze commissie kunnen verder druk zetten op de Europese Commissie en nationale regeringen om multinationals eindelijk hun eerlijke bijdrage te laten leveren", aldus Staes. "En mogen we ook al eens dromen? Stel dat de Europese Unie hierin een voorloper zou worden, zal dat wellicht een fundamentele stap betekenen om op mondiaal niveau de strijd met belastingparadijzen aan te gaan. Meer fiscale rechtvaardigheid is géén utopie, maar een kwestie van politieke wil."

De parlementaire enquête heeft nu steun van Europarlementsleden uit alle Europese politieke families, behalve extreemrechts en UKIP. De fractievoorzitters van de verschillende politieke families moeten nu een definitief besluit nemen voordat een mandaat voor die onderzoekscommissie wordt voorgelegd aan de plenaire vergadering van het EP en de commissie aan het werk kan. Aan EP-voorzitter Schultz werd gevraagd om dit thema morgen al te agenderen op de vergadering van fractievoorzitters. Staes: "Ben zeer benieuwd of Verhofstadt namens de liberalen, Pitella namens de socialisten en Weber namens de christendemocraten dit op dat niveau nog durven tegen houden."

1) Het EP kan onderzoekscommissies opstarten in geval van het niet of slecht naleven van Europese wetgeving. De laatste keer dat dit gebeurde was om de BSE-crisis te onderzoeken. De voorwaarden vindt u hier: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00aab6aedf/Committees.html

(2) Het mandaat van de onderzoekscommissie zoals voorgesteld door de Groenen en de GUE-fractie vindt u hier: http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/2014-11-18_luxleaks_inquiry_committee_mandate.pdf@

Opsplitsing per lidstaat:

Country

Signatures

Members

Percentage

BE

6

21

29%

BG

0

17

0%

CZ

5

21

24%

DK

4

13

31%

DE

45

96

47%

EE

2

6

33%

EI

6

11

55%

EL

7

21

33%

ES

22

54

41%

FR

25

74

34%

HR

2

11

18%

IT

22

73

30%

CY

2

6

33%

LV

2

8

25%

LT

1

11

9%

LU

1

6

17%

HU

2

21

10%

MT

0

6

0%

NL

3

26

12%

AT

4

18

22%

PL

1

51

2%

PT

8

21

38%

RO

0

32

0%

SI

2

8

25%

SK

1

13

8%

SU

2

13

15%

SE

7

20

35%

GB

7

73

10%

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?