Persberichten

AA
Nu of nooit voor taks op financiële transacties

De Europese ministers van Financiën (Ecofin) buigen zich morgen in Brussel over de haalbaarheid van een belasting op financiële transacties. "Technisch haalbaar en maatschappelijk nodig is zo'n innovatieve taks zeker, het is puur een kwestie van politieke wil. Laat hen deze afspraak met de geschiedenis niet missen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) vanuit Straatsburg.

Naast een algemene heffing op de winsten van de financiële instellingen, praten de ministers morgen ook over enkele varianten van een taks op financiële transacties.

Staes: "Sinds de bijna implosie van de financiële wereld in 2008, als direct gevolg van onverantwoord speculatief gedrag in Wall Street en The City, beginnen Europese burgers en mensen in ontwikkelingslanden de sociaaleconomische fall out nu te ervaren. Het laten meebetalen van dezelfde financiële sector om economische problemen te lijf te gaan, is de logica zelve."

"Wij als groenen in het EP, steunen een vorm van Tobintaks niet alleen omdat het forse inkomsten kan genereren, die vervolgens voor collectieve voorzieningen kunnen worden gebruikt, maar ook omdat die kortetermijnspeculatie kan tegengaan en de systeemrisico's van de ultrasnelle handel in financiële producten en derivaten kan afremmen," aldus Staes.

Het recente paper van Eurocommissaris Šemeta valt helaas in de val van het ouderwetse denken dat mede aan de basis lag van de hele financiële crisis - "de sector niet teveel reguleren en belasten" - en negeert daarmee eigenlijk de veranderingen in de Europese financiële architectuur die nu al op de rails staan. Hij minimaliseert teveel de mogelijke baten van een taks. Ook zouden de lasten voor Groot-Brittannië te groot zijn, omdat in Londen 70 procent van de financiële transacties plaatsvinden.

Staes: "De Ecofin en andere politici moeten dit keer niet hopen dat het geheugen van burgers te kort is. En dat zij al zijn vergeten dat vele politici na het bijna crashen van vele grote financiële instellingen, pleitten voor meer en betere regulering en controle om de financiële markten stabieler te maken. Ook vergeten burgers niet dat zij die de economische schade aanrichtten, ook moeten meebetalen om de puinhopen op te ruimen."

Staes verheugt zich dat ook de socialisten in het EP klaar staan om voor dit dossier te blijven vechten: "Aan de fat cats van Wall Street zeg ik: dit is een dossier dat progressieve krachten in Europa samen niet meer zullen loslaten."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?