Persberichten

AA
Nog steeds productie van plofkippen
Gisterenavond heeft Europees Commissaris David Byrne (Gezondheid & Consumentenbescherming) in het Europees Parlement verklaard dat de Europese Commissie denkt aan een totaalverbod voor de toevoeging van water aan vlees. Hij gaf tegelijk te kennen dat specifiek het oppompen van kippenvlees - in het dossier van de zgn. 'plofkippen' - nog steeds niet is stopgezet. Byrne verklaarde een en ander naar aanleiding van een parlementaire vraag van Agalev-europarlementslid Bart STAES. Byrne liet weten dat de Commissie het dossier van de plofkippen onderzoekt, maar dat de 'productie' van dit 'vlees' nog steeds niet is stopgezet. "Mijn positie staat mij toe te zeggen dat deze praktijken blijkbaar nog doorgaan." Het gaat hierbij specifiek om een probleem waarin een Nederlandse onderneming het gewicht van kippenvlees verhoogt door er water aan toe te voegen. Om er zoveel mogelijk water aan toe te kunnen voegen worden op de koop toe dierlijke eiwitten gebruikt, in dit geval afkomstig van slachtafval van runds- en varkensvlees. Om dit bedrog te maskeren worden dan weer enzymen toegevoegd die de sporen van varkens- en runds-DNA uitwissen. Het kippenvlees dat op die manier is opgepompt eindigt onder meer in bereidingen zoals chicken nuggets. Het is Byrnes overtuiging dat deze praktijken laakbaar zijn en hij streeft daarom naar een totaalverbod. Op dit ogenblik onderzoeken zijn diensten of de huidige wetgeving kan worden toegepast, dan wel dat er een nieuwe nodig is. De Commissie verzet zich tegen een maximumpercentage water dat vlees mag bevatten omdat dit "een misleidende praktijk" is. De Commissie onderzoekt, steeds volgens Byrne, ook of deze praktijk gevaren inhoudt voor de Volksgezondheid. Staes verbaast er zich over dat tot op heden blijkbaar niemand het nodig heeft gevonden om de praktijk van het oppompen van kippen stop te zetten. Temeer omdat niet met zekerheid is geweten dat deze methode veilig is voor de gezondheid van de consument. Hij schaart zich achter Byrnes stellingname inzake een totaalverbod, maar vindt dat de Commissie met iets sterkers mag komen dan simpelweg een mededeling daarover. Bart Staes wijst er tegelijk op dat niet alleen kippenvlees, maar ook andere courante vleesproducten, zoals bv. spekreepjes, een (grote) hoeveelheid water kunnen bevatten. Het hele debat lees je vanaf blz. 69
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?