Persberichten

AA
Nodeloze eurodeal lost crisis niet op

De Europese leiders hebben gisterenavond tegen beter weten in hun zogenaamde 'fiscaal pact' gefinaliseerd, het intergouvernementele akkoord dat al in grote lijnen op de eurotop van begin december was overeengekomen. Volgens de Europese groene fractie is dit een nutteloos pact, dat weinig nieuws biedt en niet de juiste antwoorden biedt op de eurocrisis. De groenen zullen nu samen met andere politieke fracties op korte termijn wél met een alomvattend en juist antwoord op de eurocrisis komen.

Staes: "Opnieuw hebben Europa's leiders zich onderscheiden door een gebrek aan verbeeldingskracht en een gebrek aan sérieux. De twee maanden durende show voorafgaand aan dit fiscaal pact, betekent weer een verlies van kostbare tijd. Dit herstelt niet het vertrouwen in de juiste Europese politieke aanpak, waardoor we niet dichterbij een oplossing van deze crisis komen. Het Europees Parlement moet nu snel met een alomvattend plan komen, dat de zorgen van burgers wel serieus neemt en vecht waarvoor gevochten moet worden."

"Veel van wat gisterenavond overeengekomen is, staat al in het zogenaamde 6-pack rond economic governance, dat in september werd goedgekeurd. En daarbij zijn de voorstellen van gisteren over economisch herstel erg vaag en vooral een herhaling van reeds eerder voorgestelde en niet gerealiseerde doelen."

"Er is een echt gevaar dat de EU zichzelf dieper in de economische modder draait. Want door zich voortdurend blind te staren op draconisch besparen en door het ontbreken van maatregelen om de crisis bij de wortels aan te pakken, kan de eurozone niet duurzaam overeind krabbelen."

De groenen betreuren bovendien dit halfhartige compromis tussen lidstaten, dat toekomstige eurolanden maar gedeeltelijk inspraak geeft, terwijl de afspraken wel een fundamentele impact op hun toekomst hebben. "Dit is dus niet de manier om de kloof tussen de EU en de burgers te dichten," aldus Staes.

De enige manier om uit de eurocrisis te geraken is een gezond evenwicht tussen meer Europese solidariteit en budgettaire discipline. Dat betekent meer Europees economisch beleid, maar ook een geharmoniseerd fiscaal en belastingsbeleid. Net als een geloofwaardig vangnet onder de euro, en dus ondermeer een ruimer mandaat voor de ECB en de uitgifte van euro-obligaties. Dit alles moet gepaard gaan met een democratisch toezicht vanuit het Europees Parlement. Staes: "De elementen voor een juiste aanpak van de crisis zijn eigenlijk al vele maanden bekend. De Green New Deal van de groenen kan hiervoor een blauwdruk vormen. We gaan er nu nog harder voor vechten vanuit het Europees parlement."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?