Vandaag zal het Europees Parlement de nieuwe wetgeving op wegwerpplastic bekrachtigen. De stemming die daarvoor nodig is lijkt een formaliteit. Dat betekent dat we in 2021, onder andere, geen van plastic gefabriceerde wattenstaafjes, rietjes, borden en ballonenstokjes meer zullen zien.
“Plasticvervuiling is een veelkoppig monster. We zijn er nog lang niet, maar deze wet is een forse stap in de goede richting. Nu wordt het een kwestie van doorzetten. De Europese Groenen hebben de plannen ervoor al klaar", zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.
“Enkele jaren terug was het ondenkbaar geweest dat de EU zo’n palet aan concrete maatregelen op specifieke plastic producten zou invoeren”, stelt Staes, "In 2014 probeerde de toen net aangetreden eurocommissaris Frans Timmermans bijvoorbeeld nog het initiatief van de Europese Groenen van tafel te vegen om het gebruik van plastic tasjes aan te pakken. Dat vond hij ‘onnodige regeldruk’. De enorm positieve reacties nadat de regelgeving er toch kwam, hebben ertoe geleid dat we woensdag een wet aannemen waar allerlei van zulke maatregelen genomen worden. Het toont de groeiende invloed van de groene beweging."
Staes: "De volgende Europese Commissie zal moeten doorzetten en de strijd moeten aangaan met de grootste producenten van al het plastic. Denk aan Nestlé en Coca-Cola en chemieconcerns als Shell. Als het aan Groen ligt komt er een Europese belasting op het gebruik van nieuw plastic en worden er ontwerpeisen gesteld aan producten met plastic. De snelgroeiende hoeveelheid plastic die we gebruiken moet worden teruggeschroefd. Plasticproducenten moeten een prikkel krijgen om op zoek te gaan naar alternatieven. Het bestrijden van de plasticsoep vereist nog veel meer maatregelen. Ook dat is iets waar de aanstaande Europese verkiezingen over gaan."
"De groene fractie vraagt al lang een einde te stellen aan de consumptie van single-use plastics, daarom verwelkomen we ook het feit dat het Europees parlement, de Commissie en de Raad van Ministers eindelijk wakker schieten wat betreft het gevaar van plasticvervuiling. De richtlijn inzake wegwerp-plastic is nog maar het begin. Dat moet dienen als een katalysator voor concrete verandering. Als we onze houding inzake productie, consumptie en afval laten voor wat het is dan zal de mens ook een wegwerpproduct blijken te zijn, net zoals een plastic beker voor koffie. Deze richtlijn zal ons helpen om het gebruik van wegwerp-plastic in te dijken. De volgende stap is effectief het wegwerpconsumptiemodel achter ons laten", aldus Bart Staes.