Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben elkaar deze ochtend na 12,5 uur onderhandelen gevonden in een nieuw beleid om het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers hebben samen besloten wegwerpplastic, waaronder rietjes, bestek, wattenstaafjes, plastic bekers en voedselcontainers van geëxpandeerd polystyreen volledig te verbieden. Het verbod op oxo-plastic (*) werd ook uitgebreid, een succesvolle eis van de Groenen in het Europees Parlement.
“De overeenkomst van vandaag is zonder meer een kerstcadeau voor het milieu en onze toekomst”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen. “Bovendien wordt de tabaksindustrie verplicht te betalen voor het opruimen van de rommel van tabaksfilters via een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Er worden criteria vastgelegd voor de hoeveelheid plastic drankflessen die opgehaald moeten worden: 77% tegen 2025 en 90% tegen 2029. De richtlijn zelf treedt in het voorjaar van 2021 in werking.”
Deze regeling zal een beslissende bijdrage leveren in de strijd tegen de plastictroep in de oceanen en het milieu. Staes: “Iedere plastic fles die op het strand aanspoelt en elk dier dat stikt in ons afval is , toont aan hoe dringend en nodig deze nieuwe regels wel zijn. Het werd intussen wel tijd dat de Commissie actie onderneemt. De groene fractie in het Europees Parlement pleitte hier al jaren geleden voor. Toen ontkende de Commissie nog dat een regel die plastic verbiedt noodzakelijk was.”
Inmiddels bestaan er al heel wat goede alternatieven voor wegwerpproducten. Veel schadelijke stoffen kunnen intussen vervangen worden. “De tijd is nu zeker rijp om concrete stappen vooruit te zetten. De wegwerpmentaliteit moet eruit, willen we het milieu in acht nemen. Dit Europees akkoord maakt de weg vrij voor zinvolle innovatie die zal bijdragen tot een duurzamere industrie”, aldus Staes.
(*) Oxo-degradeerbare plastics zijn conventionele plastics, zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polystyreen (PS) en polyethyleentereftalaat (PET), waaraan additieven zijn toegevoegd met als doel de plastic (bio)degradeerbaar te maken.