Persberichten

AA
NGO's die reddingswerken uitvoeren op de Middellandse Zee genomineerd voor de Sakharov Prijs


Vandaag haalde een groep NGO’s die een leidende rol spelen in de reddingsacties van vluchtelingen op zee de preselectie voor de Sakharov Prijs. De prijs wordt door het Europees Parlement uitgereikt voor uitzonderlijke verdiensten inzake mensenrechten. De kandidaturen, voorgelegd door de groene fractie in het Europees Parlement, werden tijdens stemmingen in de Commissies Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken opgenomen in de preselectie.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: “Mensen in nood helpen is geen misdrijf, dat is verantwoordelijkheid opnemen. Deze moedige en toegewijde mensen hebben lijf en leed geriskeerd om levens te redden en op te komen voor mensenrechten. Intussen liepen de Europese overheden voorbij aan hun taak om mensen te beschermen." 

De voorzitters van de politieke groepen kiezen op 25 oktober een winnaar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de plenaire zitting van december in Straatsburg.

Staes: “De nominatie van deze reddingswerkers is een erkenning van hun moedige inspanningen en het is een signaal aan de Europese overheden dat ze hun havens openstellen voor reddingsschepen. Duizenden mensen kwamen afgelopen zaterdag op straat om hun steun te betuigen aan het reddingsschip Aquarius II. Het is duidelijk dat Europese burgers het niet dulden dat mensen op zee omkomen als gevolg van het gebrek aan actie bij hun overheden.”

Kandidaten voor de Sakharov Prijs van de Europese groene fractie

SOS Mediterranée, Médecins Sans Frontières international, Sea-Watch, Sea Eye, Save the Children, Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?