Persberichten

AA
Mooi alternatief voor begrotingspact
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuwe versteviging van de architectuur voor de euro. Groen steunt de twee voorstellen (het "two-pack") die de begrotingscontrole van de eurolanden sterker maken en voor meer aandacht voor de sociale situatie in crisislanden zorgen. Groen Europarlementslid Bart Staes stelt vast dat het Begrotingspact nu van tafel kan en is verheugd dat de voorstellen van de Groenen om niet alleen eenzijdig te besparen maar vooral de economie te stimuleren op een meerderheid konden rekenen.

Staes: "Het begrotingspact dat eind vorig jaar zonder democratisch debat in elkaar is geflanst tijdens een onderonsje van regeringsleiders is nu al helemaal overbodig. Dit voorstel is beter en heeft wél democratische legitimiteit."

In aanvulling op de bestaande afspraken over begrotingstekorten in de eurozone, het sixpack, geeft deze wetgeving meer mogelijkheden om in de toekomst tijdig te voorkomen dat te hoge tekorten van een land een bedreiging gaan vormen voor de andere eurolanden. Begrotingsplannen worden door de Commissie gecontroleerd op hun degelijkheid. Als landen niet richting houdbare overheidsfinanciën gaan, kan de Europese Commissie tijdig ingrijpen. Ook verplicht de wet landen een 'gulden begrotingsregel' in hun wet op te nemen. Er komt meer flexibiliteit voor landen die door een ernstige economische recessie getroffen worden. Daarmee kan worden voorkomen dat te rigide begrotingsafspraken het economisch herstel de kop indrukken.

Staes: "Nu is het tijd om als één blok achter de economieën in nood te gaan staan. In het belang van de Europese economie, in het belang van de jobs in België. Voor ons was het dan ook een voorwaarde om niet alleen te kijken naar begrotingsdiscipline, maar vooral ook acuut de economie weer aan de praat te krijgen en bestaande schulden draaglijker te maken." De Groenen hebben daarom voorgesteld een Europees schuldenaflossingsfonds in te voeren en met hulp van de Europese Investeringsbank duurzame investeringen te stimuleren.

Het Europees Parlement steunde de eisen van de Groenen en gaat nu om tafel met de lidstaten om zo snel mogelijk werk te maken van een goed functionerende Europese economie. Volgens Staes hebben de regeringen van de lidstaten plannen voor Europese solidariteit die het economisch herstel kunnen bevorderen te lang voor zich uitgeschoven. "Het Europees Parlement heeft het initiatief genomen, want het gekibbel tussen regeringsleiders heeft lang genoeg geduurd. De lidstaten moeten zich nu uitspreken over de vergaande stappen die het Europarlement op tafel heeft gelegd."

Het tweede wetsvoorstel dat het eerder afgesproken sixpack aanvult, regelt de procedure in het geval dat landen in financiële nood terechtkomen en daarom bij het euronoodfonds moeten aankloppen. In het geval van Griekenland, Ierland en Portugal regelden de Europese landen hun financiële steun ad hoc. Bij die steunverlening is er destijds veel fout gegaan. Het Europees Parlement stelt voor om met toekomstige landen in nood een realistisch aanpassingsprogramma af te spreken waarbij verplicht in kaart moet worden gebracht hoe dit leidt tot economisch en sociaal herstel. Sociale partners en maatschappelijke organisaties moeten daarbij betrokken worden.

"Herstel is alleen mogelijk als we zorgen voor genoeg maatschappelijk draagvlak voor de maatregelen om de financiën op orde te krijgen. Met dit voorstel wordt een nieuw verstikkend aanpassingsprogramma zoals dat van Griekenland in de toekomst onmogelijk", aldus Staes.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?