Persberichten

AA
Ministers van Financiën krijgen verkeerd signaal over Europese belastingontwijking
"De Europese christendemocraten zijn er vandaag helaas weer eens in geslaagd om Europese burgers in de kou te laten staan door de Europese aanpak van belastingontwijking en fraude af te zwakken." Dat zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen) na de stemming in het Europees Parlement over een advies rond belastingfraude. Het EP moest zich vandaag uitspreken over door de Europese Commissie voorgestelde, essentiële wetgeving voor de automatische uitwisseling van belastinggegevens tussen EU-landen om zo ontwijking efficiënter op te sporen.

Staes: "De Europese Commissie schat de jaarlijkse belastingfraude op duizend miljard euro. Dat is meer dan de hele Europese meerjarenbegroting. Als rapporteur rond Btw-fraude bepleitte ik al enkele jaren geleden onder andere dat Europese belastingautoriteiten aan automatische gegevensuitwisseling moeten doen. Nu ligt er dankzij recente voorstellen van de Europese Commissie dan eindelijk wat druk op die regeringen van Europese lidstaten die een veilige haven bieden aan belastingontwijkers en soms ook fraudeurs en dan houden de conservatieve fracties in het Europees Parlement hen de hand boven het hoofd. Het is in tijden van aanhoudende financieel-economische crisis een onverantwoorde houding."

Door de gesteunde tekstpassages raadt het Europarlement de ministers van Financiën nu aan om de verplichte gegevensuitwisseling van inkomsten zoals voorgesteld door de Europese Commissie, deels vrijblijvend te maken. Landen als Luxemburg en Oostenrijk krijgen daarmee ruggensteun van de conservatieve fracties om hun gebrek aan transparantie zo lang mogelijk vast te houden.

De besluitvorming over de aanpak van belastingontwijking- en fraude ligt bij de lidstaten die alleen met unanimiteit wetgeving kunnen aannemen. De Europese Groene fractie blijft pleiten voor een EU-verdragswijziging waarbij wetgeving om belastingontwijking aan te pakken niet langer met unanimiteit besloten hoeft te worden. Het vetorecht speelt belastingontwijkers en fraudeurs in de kaart. Dinsdag werd om dezelfde reden opnieuw geen vooruitgang geboekt door de Europese ministers van Financiën over Europese afspraken over de belasting op spaartegoeden.

"Het is een bijzonder slechte zaak dat alle Europeanen de consequenties moeten dragen van de opstelling van enkele kleine landen zoals Luxemburg, België, Oostenrijk en Nederland die Europese afspraken steeds vertragen", aldus Staes. "Dit wordt een van de fundamentele kerndebatten rond de toekomst van de Europese Unie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?