Persberichten

AA
McDonalds rapport: nieuw onderzoek naar fastfoodgiganten bewijst dreiging van belastingparadijzen na Brexit


Een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden publiceerde een nieuw rapport over de praktijken inzake belastingontwijking door McDonalds. Bart Staes (Europarlementslid voor Groen): “Het rapport toont duidelijk aan dat bedrijven hun aanpak op het vlak van belastingen niet bijsturen. Desondanks de terechte publieke verontwaardiging over tal van schandalen blijven ze ongegeneerd zoeken naar hiaten in de wetgeving die ze kunnen misbruiken. Daarnaast bestaat er de lobby om ook nieuwe mazen in het net te creëren.”

Het rapport toont hoe McDonalds zichzelf heeft geherstructureerd naar aanleiding van het onderzoek van de Europese Commissie. Dit doen ze met verschillende dochterondernemingen die gevestigd zijn in landen die momenteel op de zogeheten grijze lijst van de EU staan met non-coöperatieve jurisdicties. Daartoe behoren belangrijke belastingparadijzen die gelinkt zijn aan het Verenigd Koninkrijk, met name de Kaaimaneilanden, Bermuda en Hong Kong.

McDonalds heeft recent gekozen om hun uitvalsbasis te verhuizen van Luxemburg naar het Verenigd Koninkrijk. Die evolutie moet ons zorgen baren. “De verschuiving naar het VK en haar belastingparadijzen is een teken aan de wand, zeker in het licht van de offshore activiteiten van sommige mensen die een sleutelrol hebben gespeeld in Brexit, zoals bijvoorbeeld Jacob Rees-Mogg, die deel uitmaakt van een select clubje vermogende mannen, samen de Bad Boys of Brexit, genaamd”, voegt Staes toe.

“We hebben het al vaak herhaald: de EU moet de Brexit gebruiken als een opportuniteit om de excessen van het belastingsysteem van het VK aan te pakken in plaats van hen vrij spel te geven en het Europese belastingregime te laten verzwakken. (1) Dit rapport is een waarschuwing dat het VK het grootste belastingparadijs kan worden vlakbij de EU na de Brexit”, aldus Staes.

Achtergrondinformatie

Het rapport van EPSU, EFFAT en SEIU is de opvolger van het “Unhappy Meal” rapport uit 2015. Dat rapport toonde aan dat McDonalds maar liefst €1 miljard aan belastingen heeft ontweken tussen 2009 en 2013. McDonalds beschikte toen over een voordelig akkoord met Luxemburg waarbij ze hun winsten via Luxemburg doorsluisden en daar nagenoeg geen belastingen op betaalden. Dit leidde tot een formeel onderzoek van de Europese Commissie in december 2015.

De groene fractie in het Europees Parlement verzoekt McDonalds aanwezig te zijn bij een hoorzitting in het Europees Parlement over multinationals, georganiseerd door de speciale commissie TAX3 op 21 juni. Indien McDonalds hier niet op ingaat en geen acceptabele reden kan voorleggen, vragen we om hen de toegang tot het Europees Parlement te weigeren en hun badges in te trekken.

Dinsdag zal de Bijzondere Commissie inzake Financiële Misdaad, Belastingontduiking en Belastingontwijking (TAX3) een hoorzitting organiseren over “Het gevecht tegen schadelijke belastingpraktijken binnen de Europese Unie en daarbuiten”. Daarvoor werden ook het Bulgaarse voorzitterschap van de EU én de voorzitter van de Groep Gedragscode voor Bedrijven en Belasting uitgenodigd, waarin de experten van de lidstaten zitten, maar beiden weigerden helaas. Het evenement kan je hier volgen vanaf 14u30.

(1) Zie het rapport van de groene fractie van november 2017: “Fiscale rechtvaardigheid voor de Brexit-onderhandelingen”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?