Persberichten

AA
Marianne Thyssen probeert laakbare houding van haar fractie inzake tabakswetgeving schoon te poetsen
CD&V collega Marianne Thyssen vond het nodig om via een opiniestuk in De Standaard vandaag naar ons persoonlijk uit te halen en noemde ons "masochisten in het Europees Parlement" (EP). Thyssen heeft blijkbaar moeite met onze kritische beoordeling van het resultaat van een belangrijke stemming afgelopen dinsdag over de nieuwe Europese tabakswetgeving. Wij willen niet op de man of de vrouw spelen, we trekken de politieke integriteit van collega Thyssen in dit dossier niet in twijfel. Maar er is wel zoiets als intellectuele eerlijkheid. En die eerlijkheid gebiedt ons er op te wijzen dat het vooral de christendemocratische fractie EVP was die specifieke amendementen indiende op maat van en geïnspireerd door de tabaksindustrie. Die tabakslobby was dus heus niet zo onschuldig en onsuccesvol als Thyssen doet voorkomen.

Thyssen zegt niet te begrijpen waarom wij in onze reacties "alleen het negatieve resultaat hebben onthouden". Vooreerst stonden in onze uitgestuurde reacties wel degelijk ook de positieve zaken. Met een bezoekje aan onze websites had Thyssen dat kunnen weten. Dat de rapporteur van het EP, de Britse socialiste Linda McAvan, bijvoorbeeld meteen kan gaan onderhandelen met de Raad van ministers is positief. De kans is nu inderdaad groter dat we nog voor de verkiezingen van 2014 deze wetgeving erdoor kunnen krijgen.

Wat echter ook waar is — en daar zegt Marianne Thyssen niets over- is de vaststelling dat de door het Europees Parlement aangenomen tekst zwakker is dan het voorstel van de Europese Commissie en ook zwakker dan het standpunt van de Ministers van Volksgezondheid. De dag voor de stemming riepen liefst 16 van de 28 Europese ministers van Volksgezondheid het EP op om in te stemmen met de sterke positie die de Commissie Volksgezondheid van het EP innam op 10 juli. Welnu, de deze week goedgekeurde tekst vormt een afzwakking van die positie. Dat was, hetgeen collega Thyssen heel goed weet, vooral te danken aan haar eigen politieke fractie, de EVP. Dan zijn wij nog liever masochistisch en eerlijk, dan cynisch. Want met de zwakke stemming eerder deze week zette het EP de wereld op zijn kop. Hoofdonderhandelaar McAvan hoopt nu dat de Ministers van Volksgezondheid tijdens de onderhandelingen de positie van het EP in positieve zin zullen bijsturen. Dat is ongezien in een dossier waar het gaat om de bescherming van de volksgezondheid: een Parlement dat haar oren laat hangen naar de belangen van de industrie, eerder dan naar het algemeen belang en een goede volksgezondheid.

Een analyse van de vele ingediende amendementen leerde ons dat er een bijna volledige match bestond tussen de vijf topprioriteiten van Phillip Morris - de tabaksmultinational die in september in heel Europa een schandaal veroorzaakte na uitgelekte interne documenten over de lobby-operatie - en de door de EVP ingediende amendementen. De vijf topprioriteiten van Philip Morris werden bediend door amendementen van EVP-parlementsleden en andere rechtse partijen.

Thyssen spreekt over "de waarschuwingsteksten en -beelden die 65 procent van de oppervlakte van een pakje sigaretten zullen beslaan. Dat is volgens Thyssen nog altijd een forse stap vooruit en vooral beduidend méér dan de 50 procent waar de tabaksindustrie op aanstuurde". Welnu het amendement dat pleitte voor slechts 50 procent gezondheidswaarschuwingen werd ingediend door de EVP. Thyssen is blij dat "de waarschuwingen boven aan het pakje moeten komen, zodat ze niet verstopt worden in een display". Het amendment dat pleitte voor gezondheidswaarschuwingen onderaan pakje, werd ingediend door de EVP.

Nog wat voorbeelden? Het amendement dat pleitte voor een uitstel van 8 jaar voor een verbod op mentholsigaretten werd ingediend door... de EVP. Het werd ook goedgekeurd. Het amendement dat tegen een verbod op dunne sigaretten pleit, werd ingediend door... de EVP. Ook dit heeft het helaas gehaald. Het amendement dat vroeg om de voorstellen van de Europese Commissie over de commercialisering van E-sigaretten volledig te schrappen werd ingediend door... de EVP. En tot slot: het amendement dat zich verzette tegen het indienen van testdossiers en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek als voorwaarde voor de introductie van deze elektronische sigaretten werd ingediend door ... de EVP, de liberalen en de Britse conservatieven.

"You win some, you lose some. Ook als je politiek bedrijft," Zo schrijft Thyssen. Wij hebben geen moeite met het incasseren van verliezen. Maar het gaat hier ook niet om ons verlies, het gaat over de volksgezondheid. Ook als je politiek bedrijft, is een minimum aan politieke integriteit belangrijk. We begrijpen dat collega Thyssen in haar pen kroop omdat we haar politieke fractie onder de neus wreven zich in dit dossier niet integer te hebben opgesteld.

Kathleen van Brempt & Bart Staes
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?