Persberichten

AA
Macht van kredietbeoordelaars ingeperkt

De Europese Unie perkt de onevenredig grote invloed van enkele kredietbeoordelaars verder in. Groen-Europarlementslid Bart Staes vindt het compromis dat hierover werd gesloten tussen Europarlement en de Raad, een vooruitgang, maar betreurt de afzwakking van een aantal regels door enkele lidstaten: "Dit akkoord verdient helaas geen Tripple A." Staes vindt dat de politiek maximale objectiviteit bij kredietbeoordelaars moet afdwingen en hun invloed moet beperken.

Staes: "Kredietbeoordelaars – vooral de grote drie, Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s - speelden een cruciale rol bij het ontstaan van de financiële crisis omdat ze toxische beleggingsproducten van zakenbanken als zeer veilig bestempelden. De kredietbeoordelaars hadden en hebben er nog steeds zelf een zakelijk belang bij om hun klanten ter wille te zijn. Voor de ontstane schade hebben ze nooit echt verantwoordeling afgelegd. De Europese Commissie moet nu met voorstellen komen voor het oprichten van een Europese agentschap om de dominante marktpositie van (95%) van 'de grote 3' te doorbreken."

Staes: ''Deze kredietbeoordelaars staan in het middelpunt van de aandacht in de eurocrisis omdat ze onder andere de kredietwaardigheid van overheden beoordelen. Aan hun adviezen plakken de beoordelaars zelfs vaak een politiek beleidsadvies. Dat wordt met deze wetgeving verboden, omdat dit hun objectiviteit vertroebelt en hele landen gijzelt. Zeker als je weet dat zij zelf aandelen in of andere financiële belangen bij andere bedrijven hebben. Ook dat wordt ingeperkt, zij het onvoldoende."
Staes: “Positief is dat de bekendmaking van de ratings niet langer louter op infantiele lettertypes als 'tripple A' mag leunen, maar dat ze in hun communicatie gebaseerd moeten zijn op cijfers. Ook moet er meer transparantie komen over hoe ze tot die beoordelingen komen.”

In het compromis dat het Europees Parlement sloot met de ministers van Financiën, mogen grote investeerders zoals pensioenfondsen niet langer blind varen op de ratings van de beoordelaars. Europese financiële wetgeving mag geen clausules bevatten die partijen verplichten om financiële producten automatisch te kopen of verkopen naar aanleiding van een aangepast kredietoordeel. Verder moeten financiële partijen zoals pensioenfondsen meer expertise opbouwen om ook een eigen inschatting van risico's te maken.

Staes maakt zich zorgen over de belangenverstrengeling van kredietbeoordelaars. Volgens het Europese compromis mogen ze nog slechts beperkt aandeelhouder zijn in andere financiële bedrijven zodat hun beoordelingen niet langer mede door hun eigen belang wordt bepaald. Staes: “De Europese groene fractie had aandeelhouderschap van kredietbeoordelaars in andere bedrijven helemaal willen uitbannen, maar daarvoor was onvoldoende steun bij andere politieke fracties. Ook de ministers van Financiën lagen tijdens het onderhandelingsproces met het EP vaak dwars. (1)”
Staes: "Het is een stap vooruit dat het belang van kredietbeoordelaars in andere marktpartijen wordt beperkt, maar het blijft onbegrijpelijk dat liberalen en christendemocraten het groene voorstel voor een volledig verbod op aandeelhouderschap tegenhielden."


(1) Voor een overzicht van de redenen waarom de macht van kredietbeoordelaars onvoldoende is ingeperkt, zie dit overzicht van de Duitse groene specialist en parlementslid Sven Giegold.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?