Persberichten

AA
LuxLeaks - Speciale commissie doet duidelijke aanbevelingen

De speciale commissie die het Europees Parlement op initiatief van de Groenen instelde naar aanleiding van Luxleaks presenteerde gisterenavond haar eerste bevindingen. Bart Staes, Groen Europarlementslid, is opgetogen: “De commissie komt met waardevolle aanbevelingen om belastingontwijking tegen te gaan ondanks dat multinationals weigerden voor de commissie te verschijnen en zowel lidstaten als de Europese Commissie geen volledige medewerking verleenden.”

Voor Philippe Lamberts, fractievoorzitter van de Europese Groenen en initiatiefnemer van dit onderzoek, moet de commissie meer tijd krijgen om dieper op de zaak in te gaan: "De voorstellen van de speciale commissie belastingontwijking zouden alleen maar beter en concreter worden wanneer deze meer tijd krijgt om met de betrokkenen te spreken."

De Europese Groenen dringen nu bij de andere politieke groepen erop aan om het mandaat van de commissie te verlengen. Ze wijzen op onder andere de Starbucks-zaak die vorige week Nederland in een slecht daglicht stelde. “Dit is een voorbeeld van hoe multinationals op illegale wijze belasting ontwijken. Er is daarom alle reden om dieper op dit soort praktijken in te gaan. Totnutoe blokkeerden zowel Juncker als Dijsselbloem een gedegen onderzoek van het Europees Parlement. Het is met de bevindingen die we nu hebben, tijd voor hen om nog eens na te denken of zij blijven weigeren om de commissie te voorzien in de benodigde informatie.”

Het aangenomen rapport onderlijnt dat de lidstaten hebben gefaald in het toepassen van Europese regelgeving zoals staatssteun en het uitwisselen van belastinggegevens. Daarnaast is het rapport kritisch over de Europese Commissie die onvoldoende haar macht heeft gebruikt om paal en perk te stellen aan belastingontwijking. “Transparantie van belastingregels is de sleutel in combinatie met – per lidstaat - rapportage voor grote bedrijven. Dan is publiek bekend waar multinationals een scheve schaats rijden”, meent Lamberts.

Staes voegt daar nog aan toe dat het beschermen van klokkenluiders ook verbeterd zal moeten worden. “Degene die Luxleaks aan de kaak stelde, werd aan de schandpaal genageld. Dat is de omgekeerde wereld.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?