Persberichten

AA
Klokkenluider Falciani verdient een medaille in plaats van gevangenschap


Gisteren werd klokkenluider Hervé Falciani in Spanje gearresteerd. “Falciani verdient een Europese medaille in plaats van gevangenschap in Zwitserland. Hij was namelijk een van de eerste klokkenluiders en een voorloper in het gevecht tegen internationale belastingontduiking”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Falciani werkte vroeger als computerwetenschapper voor de Zwitserse tak van de financiële holding HSBC. In 2006 en 2007 gaf hij informatie van meer dan 100.000 rijke cliënten aan de toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde (nu hoofd van het IMF). Hij werd daarvoor veroordeeld in Zwitserland. Hoewel hij inmiddels vrijgelaten is blijft het risico op uitlevering aan Zwitserland reëel.

“We zouden Falciani net dankbaar moeten zijn en de verschillende regeringen in Europa zouden Spanje moeten oproepen om hem niet uit te leveren aan Zwitserland”, voegt Staes toe. “Zijn uitlevering zou blijk geven van een enorme ondankbaarheid nadat we allemaal voordeel hebben gehaald uit zijn informatie, zowel op financieel als politiek vlak.”

“Illegale geldstromen openbaar maken zou helemaal geen misdaad mogen zijn en het zou op Europees niveau beschermd moeten worden. De Europese Commissie beloofde maanden geleden al dat ze een richtlijn zou voorstellen waarmee klokkenluiders bescherming krijgen. De zaak van Falciani bevestigt opnieuw de noodzaak van een coherent beleid voor de bescherming van klokkenluiders in de Europese Unie. In Spanje bestaat dit momenteel nog niet, de Europese Commissie moet eindelijk die bescherming voorzien”
, aldus Bart Staes.

Reeds in 2016 diende de groene fractie in het Europees Parlement een voorstel in voor een richtlijn voor de bescherming van klokkenluiders. Het ontwerp kan je hier vinden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?