Op zes jaar tijd heeft multinational IKEA in Europa voor zeker een miljard euro aan belastingen weten te vermijden. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de Europese groenen lieten maken. Vooral via België, Nederland, Luxemburg en Liechtenstein werden ingenieuze constructies gefabriceerd die ervoor moesten zorgen dat de bekende winkelketen zo weinig mogelijk belasting zou betalen. In België was dat de laatste jaren amper 2,35%. De Europese groene fractie stuurde een brief naar de Europese Commissarissen Margrethe Vestager en Pierre Moscovici met de vraag de zaak verder te onderzoeken.
Europees parlementslid Bart Staes (Groen): " 'Samen besparen we geld!' schrijft IKEA op zijn officiële website. IKEA heeft in Europa samen zeker een miljard euro bespaard op zijn belastingsvetplichtingen gedurende de laatste 6 jaar. In België knutselde het 'Ikea Service Centre' een knap ingewikkelde constructie in elkaar voor een agressieve belastingsontduiking: flöttaaks of belästongfry."
Staes: "Opnieuw een schoolvoorbeeld van een multinational die door een grensoverschrijdende aanwezigheid en schaalgrootte alle wettelijke mogelijkheden tot op de bodem kan uitputten om zo weinig mogelijk belasting te betalen. In België was dat tussen 2010 en 2014 amper 37,5 miljoen euro, ofwel 2,35 % op de totale inkomsten. Dat is wel wat anders dan de ruim 30% die een gemiddelde KMO in België aan belastingen betaalt."
"Dit dossier doet wat denken aan de speciale 'IKEA-wet' van tien jaar geleden, die het grote bedrijven makkelijker moest maken om zich in België te vestigen nabij woonkernen ten koste van kleine bedrijven. Het is op zich niet IKEA die de wet overtreedt. Het zijn overheden die het mogelijk maken door allerlei wettelijke achterpoortjes open te laten en "sweetheart deals" te sluiten met multinationals. Zoals in dit geval ook België, dat niet voor niets geregeerd wordt door een zogenaamde 'Zweedse coalitie'. In die vier jaar genoot IKEA voor 1,2 miljard euro aan aftrek van notionele interest."
"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt kan in het geval IKEA niet de gebruikelijke chantage overnemen dat als multinationals gewoon belastingen moeten betalen als iedereen, ze niet meer zullen investeren of wegtrekken. IKEA moet zijn meubels immers hier verkopen. De zaak toont wél aan dat Van Overtveldt beter samen met zijn collega-ministers sluitende en transparante Europese oplossingen overeenkomt. Het is dat of een Europese fiscale concurrentie blijven cultiveren. Het is net dit soort gebrek aan Europese solidariteit dat we in allerlei gedaanten zien opduiken en de EU kapot maken. Helaas zijn Europese euro-ministers à la Van Overtveldt en Jeroen Dijsselbloem veel doortastender als het gaat om besparingseisen te stellen, dan om inkomsten te halen daar waar ze te vinden zijn."
Staes: "We stuurden ons IKEA-rapport met begeleidende brief naar de Eurocommissaris Margrethe Vestager met de vraag de zaak te onderzoeken in verband met staatssteun en het overtreden van Europese concurrentieregels, zoals ze ook met bedrijven als Google en Starbucks deed. Deze zaak toont wederom aan dat het Corporate Tax Package dat de Europese Commissie eind januari publiceerde, weliswaar een stap in de goede richting is, maar niet voldoende om constructies zoals die van IKEA te voorkomen. Daarvoor moet onder andere de country-by-country-reporting meer transparant gebeuren en moet het Belgische systeem van notionele-interestaftrek hervormd worden of van tafel én hebben we nood aan een geharmoniseerde Europese belastingvoet (CCCTB)."