Persberichten

AA
Historisch akkoord over democratische controle op Europees bankentoezicht
Het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank hebben een akkoord over de democratische controle op het nieuwe Europese bankentoezicht. De groene onderhandelaar Sven Giegold heeft daarvoor lang en hard moeten onderhandelen met de Europese Centrale Bank. Het Europees Parlement stemde vandaag in met het eindresultaat, waardoor de ECB het bankentoezicht vanaf volgend jaar op zich kan nemen. "Dat is van belang omdat uit de bankencrisis is gebleken dat de nationale toezichthouders 'hun' nationale grootbanken veel te zacht behandeld hebben en teveel door de vingers zagen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes is tevreden met het resultaat: "Europees bankentoezicht is dringend nodig om eindelijk het vertrouwen te herstellen in het nog altijd wankele Europese bankwezen. Maar deze reuzenstap in de geschiedenis van de Europese integratie kan alleen plaatsvinden onder de voorwaarde van meer democratische controle. Het Europarlement heeft daar onder leiding van de Groene fractie voor gezorgd."

Het Europees Parlement dwong een aantal belangrijke rechten af om de nieuwe toezichthouder te controleren. Het Parlement krijgt het recht om de voorzitter van de toezichthouder te benoemen en om de ontslagprocedure in te leiden. Het Europarlement krijgt toegang tot de notulen van de belangrijkste besluiten van de nieuwe raad van toezichthouders. Ook kan het Europees Parlement een parlementaire enquête houden waaraan de ECB moet meewerken.

Staes: "Hiermee is de eerste pijler van de Europese bankenunie voltooid (1). Nu is het zaak dat de aarzelende regeringsleiders voortgang maken met de andere onderdelen van de bankenunie die al te lang op zich laten wachten."

1) Voor een goed overzicht van de belangrijkste aspecten van het Europese bankentoezicht
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?