Persberichten

AA
Het gebrek inzake consumentenbescherming bestrijden


De groene fractie in het Europees Parlement verwelkomt de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie die consumenten het recht geeft zich te verenigen in een “class action”, iets wat al lang een eis is van de groenen. “We moeten consumenten zo organiseren dat ze gezamenlijk kunnen optreden bij de bescherming van hun belangen. Dat was tot op heden een gat in de consumentenbescherming”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen). “Na de recente schandalen zoals Dieselgate en de problematiek bij Facebook op vlak van databescherming is er een dringende nood voor consumenten om samen tegen deze vormen van fraude of slecht beheer in te gaan.”

De Europese Commissie stelde vandaag dit voorstel voor als deel van een “New Deal” voor consumenten. De voorstellen geven consumentenorganisaties de mogelijkheid om naar de rechtbank te trekken wanneer consumentenrechten geschonden worden. “De Europese Commissie trekt de kar. Nu is het aan de leiders van de Europese lidstaten om dezelfde toewijding aan de dag te leggen en de rechten van hun burgers te beschermen”, voegt Staes toe.

“We willen wel nog verder gaan want deze problematiek moet breder gekaderd worden en mag niet beperkt zijn tot de relatie tussen koper en verkoper. Een "class action" zou ook mogelijk moeten zijn wanneer het gaat over schade die toegebracht wordt aan de gezondheid en het milieu, of wanneer het gaat om een schending van de rechten van werknemers”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?